četvrtak, 10. studenoga 2016.

Biljka puna zdravlja - mušmula izvor vitamina i minerala, pripremite đem i liker


Ako su i u vašoj bašti mušmule izdašno rodile a neznate šta s njima napraviti evo nekoliko savjeta koje možda niste znali o ovoj ljekovitoj i zdravoj biljci i recepti za ukusni đem i ljekoviti liker....


U ishrani su nepravedno zapostavljene jer sadrže toliko vitamina C da im ni limun nije ravan. Bogate su kalijumom, fosforom, natrijumom, vlaknima, kompleksom vitamina B. Direktno "udaraju" na anemiju, čiste jetru i bubrege, utiču na poboljšanje vida, pomažu kod želudačne kiseline,i koristeći ih za jačanje organizma, protiv vrtoglavice, slabosti u leđima. Mnogi ih i danas upotrebljavaju kada im krvare desni, imaju herpes ili aftu u usnoj duplji, jer šaka ove voćke rešava ovaj problem. Preporučuju se i tokom dijetalnog režima ishrane, pošto u 100 grama mušmula ima svega 30 kalorija, a njihova vlakna dodatno ubrzavaju metabolizam.



 Mnogi neznaju ljekovita svojstva mušmule, ona sadrži dosta proteina, tanina, pektina, prirodnih organskih kiselina uz nizak nivo ugljenih hidrata, a od minerala je bogata kalcijumom,  kalijumom,  magnezijumom i gvožđem, tako da sa sigurnošću možemo reći da ćete svakodnevnom konzumacijom ovog voća vašem telu dati neophodnu dozu materija koje će vam obezbediti vitalnost i ojačati vaš imunite.

Kako bi iskoristili sve prednosti ove moćne biljke evo nekoliko savjeta:

Đem od mušmule

- 1kg mušmula
- 1 kg šećera (idealno je ako imate med umjesto šećera)
- 0,7 litra vode


Prokuhajte vodu i šećer da se šećer istopi i dobijete sirupastu tečnost , skoro kao za agdu,potom dodajte očišćene mušmule i kuhajte na laganoj temperaturi oko 50 minuta uz miješanje jer mušmule sadrže pektin i mogle bi brzo da zagore.

Nakon toga prespite đem u sretilizirane staklenke, dobro ih zatvorite,okrenite sa poklopcima prema dolje i ostavite pokriveno ručnikom sve dok se ne ohlade.
Ohlađene staklenke sa đemom možete odmah koristiti, a odložite ih na hladno mjesto i možete koristiti i do 6 mjeseci.


Liker od mušmula

- 250gr mušmula
- 0,5 litra vinjaka ili rakije 40%
- 2 dl vode
- 150gr smeđeg šećera

Pripremite staklenku sa širokim grlom, potom mušmulama koje ste oprali odsjecite peteljke pa ih stavljajte u staklenku.
U šerpi prokuhajte vodu i šećer pa ostavite da se malo ohladi, a zatim prelite preko mušmula u staklenki a odmah potom i vinjakom.Zatvorite staklenku i sve dobro promućkajte.

Ovaj liker treba da stoji dvije nedelje na sobnoj temperaturi a svaki dan povremeno smjesu protresite. 

Nakon dvije nedelje procijedite liker kroz gazu i sipajte u čistu bocu.

Liker je fantastičnog ukusa i mirisa i veoma ljekovit.Osobe koje imaju zdravstvenih problema sa potencijom trebale bi uzimati ovaj liker jer je mušmula veoma efikasna u liječenju impotencije kod muškaraca.

Nema komentara:

Objavi komentar