Mnogo puta sam pokušala napraviti ukusne vafle ali jednostavno mi nije uspijevalo dok nisam pronašla ovaj recept, fantastični krckavi i jako ukusni belgijski vafli,probajte zaista su neodoljivi.....
Sastojci:
- paketić suhog kvasca,
- 1/3 šolje (2,5 dl) toplog mlijeka,
- 1 kašičica šećera, prstohvat soli,
- 2 šolje brašna,
- 3 jaja na sobnoj temperaturi,
- 1/4 šolje ulja (60 grama),
- 1 kašika esencije vanilije, 1/2 šolje krupnog šećera
Priprema:
Umiješati kvasac, kašičicu šećera i toplo mlijeko (nikako NE vrelo) i ostaviti 15 minuta, da se kvasac aktivira. Dodati brašno i so i polako sve miješati kutlačom. Dodati jaja, jedno po jedno, puter, ulje i vaniliju i sve sjediniti.
Ostaviti tijesto pokriveno na toploj sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči u veličini (oko 1 sat). Tek tada umijesiti krupni šećer. Kašikom odvajati tijesto za presu (veličina zavisi od veličine prese za vafle) i peći dok ne porumeni.
Krupni šećer će se karamelizirati i dat će specijalni dodatni okus, a malo će ga ostati i za ”krckanje”. U zatvorenoj posudi mogu da stoje i po sedam dana i odlični su kad se malo podgriju u rerni ili tosteru.
Jesti vruće.Možete koristiti prelive po želji i kako najviše volite.Dobar tek!
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar