subota, 12. studenoga 2016.

Krckavi belgijski vafli - poslastica koja će nastati za tren



Mnogo puta sam pokušala napraviti ukusne vafle ali jednostavno mi nije uspijevalo dok nisam pronašla ovaj recept, fantastični krckavi i jako ukusni belgijski vafli,probajte zaista su neodoljivi.....


Sastojci: 
- paketić suhog kvasca, 
- 1/3 šolje (2,5 dl) toplog mlijeka, 
- 1 kašičica šećera, prstohvat soli, 
- 2 šolje brašna, 
- 3 jaja na sobnoj temperaturi, 
- 1/4 šolje putera na sobnoj temperaturi (60 grama), 
- 1/4 šolje ulja (60 grama), 
- 1 kašika esencije vanilije, 1/2 šolje krupnog šećera
Priprema: 
Umiješati kvasac, kašičicu šećera i toplo mlijeko (nikako NE vrelo) i ostaviti 15 minuta, da se kvasac aktivira. Dodati brašno i so i polako sve miješati kutlačom. Dodati jaja, jedno po jedno, puter, ulje i vaniliju i sve sjediniti.
Ostaviti tijesto pokriveno na toploj sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči u veličini (oko 1 sat). Tek tada umijesiti krupni šećer. Kašikom odvajati tijesto za presu (veličina zavisi od veličine prese za vafle) i peći dok ne porumeni. 
Krupni šećer će se karamelizirati i dat će specijalni dodatni okus, a malo će ga ostati i za ”krckanje”. U zatvorenoj posudi mogu da stoje i po sedam dana i odlični su kad se malo podgriju u rerni ili tosteru. 
Jesti vruće.Možete koristiti prelive po želji i kako najviše volite.Dobar tek!
Izvor:Azramagazin

Nema komentara:

Objavi komentar