Ako danas nemate ideju šta spremati za ručak i želite pripremiti nešto drugačije od uobičajenih jela, probajte ovaj izuzetni francuski recept za sočne tikvice u bešamel umaku, jako,jako ukusno,,,,,
Sastojci:
- 3 srednje tikvice,
- 150 g trapista,
- 1 kašika ulja,
- 25 g putera,
- 5 dl mlijeka,
- 3 kašike brašna,
- 2 kašičice soli + so za tikvice,
- 1/2 kašičice muškatnog oraščića, origana, bibera i začina prema ukusu,
- 1 supena kašika pavlake,
- 2 jaja
Priprema:
Za pripremu bešamel umaka potrebno je, na srednje zagrijanom ulju i puteru propržiti fino isjeckan bijeli luk. Čim počne da dobija boju, dodati brašno i mlijeko, sve vrijeme miješati, vodeći računa da ne bude previše gusto. Posoliti i dodati muškatni oraščić, pa sve opet promiješati.
Od bešamela odvojiti 2-3 kašike za kasniju pripremu.
Tikvice dobro oprati i isjeći na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoje 20-30 minuta.
Dno vatrostalne činije premazati s malo putera, pa početi s redanjem tikvica. Na tikvice dodati bešamel, origano i narendan trapist. Zatim, ponovo redati tikvice, bešamel, sitno sjeckan začin i rendan trapist, pa sve ponavaljati dok ima materijala, vodeći računa da se origano i začin smjenjuju po slojevima.Posljednji sloj ostaviti samo s tikvicama i blago posoliti.
Peći u ugrijanoj rerni 30-ak minuta, na 200 stepeni Celzija. Poslije 20 minuta pečenja, tikvice preliti smjesom od umućenih jaja, bešamela koji ste odvojili, pavlake, soli i bibera, pa vratiti da se zapeče još desetak minuta.Služite toplo i ukrašeno sitno isjeckanim listovima peršuna.Dobar tek!
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar