subota, 12. studenoga 2016.

Tikvice u bešamel sosu na francuski način


Ako danas nemate ideju šta spremati za ručak i želite pripremiti nešto drugačije od uobičajenih jela, probajte ovaj izuzetni francuski recept za sočne tikvice u bešamel umaku, jako,jako ukusno,,,,,





Sastojci: 
- 3 srednje tikvice, 
- 150 g trapista, 
- 1 kašika ulja, 
- 25 g putera, 
- 2 čehna bijelog luka, 
- 5 dl mlijeka, 
- 3 kašike brašna, 
- 2 kašičice soli + so za tikvice, 
- 1/2 kašičice muškatnog oraščića, origana, bibera i začina prema ukusu, 
- 1 supena kašika pavlake, 
- 2 jaja
Priprema: 
Za pripremu bešamel umaka potrebno je, na srednje zagrijanom ulju i puteru propržiti fino isjeckan bijeli luk. Čim počne da dobija boju, dodati brašno i mlijeko, sve vrijeme miješati, vodeći računa da ne bude previše gusto. Posoliti i dodati muškatni oraščić, pa sve opet promiješati. 
Od bešamela odvojiti 2-3 kašike za kasniju pripremu. 
Tikvice dobro oprati i isjeći na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoje 20-30 minuta. 
Dno vatrostalne činije premazati s malo putera, pa početi s redanjem tikvica. Na tikvice dodati bešamel, origano i narendan trapist. Zatim, ponovo redati tikvice, bešamel, sitno sjeckan začin i rendan trapist, pa sve ponavaljati dok ima materijala, vodeći računa da se origano i začin smjenjuju po slojevima.Posljednji sloj ostaviti samo s tikvicama i blago posoliti. 
Peći u ugrijanoj rerni 30-ak minuta, na 200 stepeni Celzija. Poslije 20 minuta pečenja, tikvice preliti smjesom od umućenih jaja, bešamela koji ste odvojili, pavlake, soli i bibera, pa vratiti da se zapeče još desetak minuta.Služite toplo i ukrašeno sitno isjeckanim listovima peršuna.Dobar tek!
Izvor:Azramagazin

Nema komentara:

Objavi komentar