subota, 26. studenoga 2016.

Sočna i moćna grčka baklava



Mnogo je ispisanih recepata za pripremu omiljene poslastice na ovim prostorima ,dobro znanu baklavu,nezaobilazno jelo na našim trpezama naročito u vrijeme praznika.Danas dijelim s vama ovaj recept za preukusnu grčku baklavu ,po načinu pripreme me podsjeća na kairsku baklavu ali kad je jednom napravite sigurno ćete to raditi svaki put iznova jer joj se prosto nemože odoliti,tako sočna i moćna....



Sastojci:
– 500 gr kora
– 8 jaja,
– 250 g šećera,
– 300 ml ulja,
– 300g mljevenih + 100g sjeckanih oraha,
– 300 ml čvrstog jogurta (grčkog).

Za preliv :

– 500g šećera,
– 800 ml vode,
– 2 vanilina šećera,
– 2 limuna


Priprema: 

Jaja pjenasto umutiti sa šećerom. Ubaciti ulje i nastaviti sa mućenjem. Umješajti lagano jogurt i orahe. 

Na nauljen pleh poređati dvije kore, premazati prethodno dobijenom smjesom i prekriti korom, a postupak nastaviti sve dok se ne istroši materijal.

Prije pečenja baklavu isjeći na trougliće, a potom peći na 180 stepeni oko 40 minuta. Za to vrijeme pripremiti preliv, tako što ćete jedan limun isjeći na kockice a drugi iscijediti. Sve pomiješati sa vanilin šećerom, šećerom i vodom i ostaviti u šerpicu da se kuha. Kada provri kuhajti još 10-ak minuta. Pečenu još vrelu baklavu preliti prelivom i ostaviti da se upije.Dok se baklava hladi obavezno je prekrite folijom kako se gornji listovi nebi podigli i bili suhi.Dobar tek!


Izvor:Naxi media

Nema komentara:

Objavi komentar