Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
utorak, 29. ožujka 2016.
Proljetni špinat s mladim lukom
Nakon dugih zimskih dana našem organizmu su potrebni vitamini i minerali koji se nalaze u zelenom lisnatom povrću,iz tog razloga evo jedan jednostavan recept za pripremu špinata koji obiluje važnim osobinama :
-izvor vitamina A , K , C, B2 ,B6 , mangana,magnezija , željeza , kalcija , kalija i folne kiseline
-smanjuje krvni pritisak i upale krvnih žila
- jača srce i pomaže kod mršavljenj
Potrebno za špinat slukom :
- špinat ,količina zavisi od broja porcija( otprilike 500g svježeg špinata )
- par struka mladog luka
- 2 do 3 česna češnjaka
- 2 kašike ulja
Priprema :
U dubljoj šerpi prokuhati vodu.
Dodati špinat i kuhati,miješajući dok špinat ne postane svijetlo zelen,ali ne dugo,otprilike 30 sekundi do minut.
Istresti špinat u cljediljku i ocijediti ga od vode,staviti ga potom pod mlaz hladne vode i ocijediti.
U tavi za pečenje zagrijati ulje,na srednjoj temperaturi, potom istresti nasjeckani mladi luk,bijeli luk,propržiti ga malo stalno miješajući.
Skloniti tavu s vatre i dodati ocijeđeni špinat,posoliti i lagano izmiješati.
Vratiti tavu na toplotu,pustiti da se prži još oko 10 minuta kako bi špinat poprimio okuse luka.
Može se služiti i toplo kao i hladno,sa dodatkom začina,kao prilog raznim drugim jelima,a može se dodati milerama i konzumirati kao predjelo.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar