utorak, 29. ožujka 2016.

Proljetni špinat s mladim lukom


Nakon dugih zimskih dana našem organizmu su potrebni vitamini i minerali koji se nalaze u zelenom lisnatom povrću,iz tog razloga evo jedan jednostavan recept za pripremu špinata koji obiluje važnim osobinama :

   -izvor vitamina A , K , C, B2 ,B6 , mangana,magnezija , željeza , kalcija , kalija i folne kiseline

  -smanjuje krvni pritisak i upale krvnih žila

  - jača srce i pomaže kod mršavljenj







Potrebno za špinat slukom :

- špinat ,količina zavisi od broja porcija( otprilike 500g svježeg špinata )

- par struka mladog luka

- 2 do 3 česna češnjaka

- 2 kašike ulja



Priprema :

U dubljoj šerpi prokuhati vodu.

Dodati špinat i kuhati,miješajući dok špinat ne postane svijetlo zelen,ali ne dugo,otprilike 30 sekundi do minut.

Istresti špinat u cljediljku i ocijediti ga od vode,staviti ga potom pod mlaz hladne vode i ocijediti.

U tavi za pečenje zagrijati ulje,na srednjoj temperaturi, potom istresti nasjeckani mladi luk,bijeli luk,propržiti ga malo stalno miješajući.

Skloniti tavu s vatre i dodati ocijeđeni špinat,posoliti i lagano izmiješati.

Vratiti tavu na toplotu,pustiti da se prži još oko 10 minuta kako bi špinat poprimio okuse luka.

Može se služiti i toplo kao i hladno,sa dodatkom začina,kao prilog raznim drugim jelima,a može se dodati milerama i konzumirati kao predjelo.

Nema komentara:

Objavi komentar