srijeda, 16. studenoga 2016.

Ukusne pogačice sa špinatom i sirom - zalogaj zdravlja



U želji za zdravom i ukusnom hranom pronašla sam ovaj recept za pogačice punjene špinatom i feta sirom kao i drugim zdravim namirnicama na stranicama Azra magazina,vjerujem da će se i vama dopasti a naročito ih vole najmlađi. Probajte zista su fantastične,njamiiiiiiii....


Potrebno:

- 1 kašika maslinovog ulja, 
- 1glavica luka (isjeckana), 
- 250 g špinata,
- 4 čehna bijelog luka (isjeckan), 
- muškantni oraščić (nariban), malo bibera
- kašika feta sira, 
- 3 kašike parmezana (nariban), 
- 1 kašika brašna, 
- 1/2 kašike mlijeka



Priprema:

 Pomiješajte brašno i sol. Napravite rupu u centru i dodajte 1 kašiku ulja i vode. Rukama mijesite 10 minuta pa tijesto podijelite na četiri loptice. Stavite ih na nabrašnjenu površinu, prekrijte vlažnom krpom da odleži 25 minuta.

U međuvremenu napravite fil za pogačice tako što ćete na kašiki maslinovog ulja dinstati luk i bijeli luk dok ne zažuti. Dodajte špinat, muškatni oraščić, papriku, feta sir, parmezan. Pokrijte i kuhajte sve zajedno tri minute. 

Posebno izmiješajte brašno i mlijeko, te mješavinu dodajte u posudu gdje kuhate fil neprestano miješajući dok ne dobijete gusti umak. Sklonite s vatre. Podijelite smjesu špinata u četiri jednaka dijela. 

Na razvaljano tijesto promjera 13 cm po sredini, pravilno rasporedite fil. Preklopite rubove tijesta prema sredini i dobro ih prstima prilijepite. Zagrijte ulje na tavi i pržite jednu po jednu punjenu palačinku dok s obje strane ne poprime zlatnosmeđu boju, pritom pazeći da se ne zalijepe.


Ako ste više ljubitelj graška ili blitve, takođe možete koristiti umjesto špinata.Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar