Ako ste skloni prehladama, imate upaljeno grlo ili nadražujući kašalj, pokušajte sa izvanrednim domaćim sirupom koji možete sami pripremiti ,nećete vjerovati kako brzo djeluje i koliko je efikasan,potrebno vam je svega 20 minuta,evo kako...
Riječ je o sirupu čija su dva glavna sastojka luk i med. Liječi sinuse, kašalj i prehladu, a mogu da ga koriste i djeca.
Glavni sastojci:
– 250 grama svježeg luka isječenog na komade srednje veličine
– oko 125 grama meda
– oko 125 grama meda
Po želji možete da dodate i sledeće sastojke:
– bijeli luk (jedna kašičica ako je u prahu) koji olakšava bol
– 1 do 2 kašike brjesta (suvog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo
– 1 do 2 kašike svježe narezanog korijena đumbira ili 1 kašika praha korijena đumbira koji grije, pospešuje cirkulaciju i sveukupnu djelotvornost sirupa
– 1 do 2 kašike korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj
– 1 do 2 kašike brjesta (suvog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo
– 1 do 2 kašike svježe narezanog korijena đumbira ili 1 kašika praha korijena đumbira koji grije, pospešuje cirkulaciju i sveukupnu djelotvornost sirupa
– 1 do 2 kašike korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj
U sirup možete staviti svo ovo bilje po slobodnom izboru, ali ne više od 2 kašike ukupno.
Postupak:
1. Narezani luk i bilje po izboru stavite u lonče od nerđajućeg čelika ili stakla (ne aluminijuma). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).
2. Uključite šporet na laganu vatru i pustite da vri. Kada med postane tečan smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med.
Lonac poklopite kako bi se sva ljekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac pomjerajte svakih nekoliko minuta kako biste na brzinu promiješali sirup i spriječili da ne zagori (iako bi vatra trebalo da bude dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).
3. Nakon 20 minuta laganog ključanja, sklonite lončić sa vatre. Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može da ima tragove bilja) stavite u teglicu s poklopcem i držite ga u frižideru,
Izvor:zadovoljna.dnevnik.hr.
Nema komentara:
Objavi komentar