U toplim ljetnim danima kad pomislimo na slatku poslasticu uvijek tražimo nešto što će nas osvježiti i zadovoljiti našu glad za slatkom.Ovaj recept je upravo takav,spoj jabuka i cimeta sa finim frskavim korama uz neizostavni miris i ukus limuna,zaista je njamiiii
POTREBNO
- 1 pakovanje gotovih tankih kora za savijače
- 800 g izrendanih jabuka
- 250 g mljevenog pettit keksa ili mljeveni plazma keksa
- 150 g šećera
- 200 ml ulja
- 100 ml mineralne vode
- cimet po želji
- vanilin šećer
- 1 limun
PRIPREMA:
- Ako su kore tanke, za jednu savijaču uzmite 4 lista. Između svakog lista premažite mješavinom ulja i mineralne vode. Onu zadnju ne premazujte. Po njoj rasporedite jabuke u koje ste dodali cimet,vanilin šećer i malo narendane korice od limuna, preko jabuka posipajte ravnomjerno 4-5 kašike keksa i isto tako šećera. Rubove kora savijte prema unutra, pa zarolajte sve skupa u savijaču.
- Isto napravite sa preostalim korama i sve dok imate jabuka.
- Savijače složite u lim na papir za pečenje. Premažite ih uljem i pecite u rerni zagrijanoj na 180C 30 minuta. Savijača sa jabukama i keksom je gotova kad lijepo porumeni i postane hrskava sa svih strana.
- Narežite, posipajte šećerom u prahu,ukrasite isječenim kriškama limuna,prelite tečnom čokoladom ako imeta i poslužite!
Naravno da umjesto jabuka možete koristiti i drugo voće po vašem izboru kao što su višnje,trešnje ili maline.
Nema komentara:
Objavi komentar