subota, 1. srpnja 2017.

Slatkiš koji nemožete odbiti - engleska pita s jabukama i grožđicama


Vjerujem da će vas ovaj recept oduševiti kao što je i mene i biti stalni gost na vašoj trpezi jer je zaista neodoljiv i preukusan,jednostavno traži zalogaj više,spoj jabuke,limuna i grožđica uz aromu ruma,stvarno njamiii


Potrebno:

  • - 250 g margarina
  • - 400 g brašna T-500
  • - 4 kašike šećera
  • - prstohvat soli
  • - 10 kašika vode
  • - 1 kg jabuka
  • - 4 kašike ruma
  • - 1 limun - sok
  • - 3 kašike gustina
  • - 3 kašike šećera
  • - 100 g suvog grožđa

Priprema:

Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti sa strane. Jabuke oguliti i isjeći na tanke skriške, dodati šećer, sok od limuna i gustin. Sve dobro izmiješati i dodati suvo grožđe sa rumom.

U zdjelu staviti vodu i šećer, izrendati margarin, dodati malo soli i na kraju brašno. Zamijesiti tijesto, podijeliti na 2 dijela (jedan dio veći, a jedan manji).

Razvući veći dio i obložiti cijeli okrugli pleh koji je premazan sa margarinom. Tijesto izbockati sa viljuškom. Istresti fil sa jabukama i preko staviti drugu koru.

Na kraju premazati sa mlijekom.Peći na 200 C oko 35 do 40 minuta. Pečenu pitu premazati sa 3 kašike džema od kajsije. Pre služenja posuti sa šećerom u prah. Prijatno!


Izvor:recepti.com

Nema komentara:

Objavi komentar