Zašto danas nebi pripremili fini domaći sok od grožđa,prepun vitamina i minerala neophodnih za naše zdravlje,jako jednostavno i lako po starom receptu!
Prema ovom receptu koji je veoma jednostavan potrebno je samo grožđe,šećer,limuntos i dobra volja .Količinu prilagođavate u zavisnosti koliko grožđa imate, tako da je u svakom trenutku možete proporcionalno povećati.
U principu, jedino što može možda da vas odgovori od pripreme ovog soka zanimljivog ukusa jeste činjenica da ćete morati da sačekate da protekne 24 časa da biste mogli da nastavite sa pripremom, ali verujemo da kada jednom budete probali sok od grožđa, ovo neće biti nikakav problem.
Potrebno:
Potrebno:
- 2,5kg očišćenog grožđa crnog ili bijelog
- 2kg šećera(količinu možete smanjiti ili povećati po vašem ukusu)
- 2 kesice limuntosa
- 1l vode
Priprema:
Najpre je potrebno da voće dobro operete i, naravno odvojite od peteljki, a zatim treba da ga izgnječite, kako bi pustilo što više soka. Kada završite sa gnječenjem voća, dodajte predviđenu količinu šećera i limuntusa, a zatim i sve dobro sjedinite.
Ovako pripremljeno voće bi trebalo da prekrijete i to najbolje pamučnom krpom i da ostavite ceo jedan dan da odstoji, odnosno 24 časa. Vrlo je važno da naglasimo da ni u kom slučaju grožđe ne treba da ostavite ni na toplom ni na hladnom mestu, to jest u frižideru, već na onom mestu gde je umerena temperatura. Trebalo bi da u tom periodu blago promešate dobijenu smesu, s vremena na vreme.
Kada protekne period od 24 sata, dodajte predviđenu količinu vodu i stavite na ringlu umerene jačine da provri. Nakon što provri, procedite sok od grožđa i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što zatvorite flaše i odložite u frižider, odnosno neko hladno mesto.
Moramo da naglasimo da mnogi mešaju recept za sok od grožđa i za sirup od grožđa, ali morate da imate na umu da se oni pripremaju po istom receptu, buduči da kada budete pripremili sok od grožđa na naveden način, moraćete da ga razređujete kako biste ga konzumirali. A ako vas zanimaju recepti za klasičan sok, onda jednostavno možete ovo voće da iscedite u sokovniku, ali ga onda morate konzumirati odmah.Izvor:dijetaplus.com
Nema komentara:
Objavi komentar