utorak, 19. rujna 2017.

Fini ukusni džem od grožđa,zaista jednostavna i laka priprema



Grožđe je voće koje svi vole i mali i veliki,fine sočne bobice prepune vitamina i minerala osvježavaju nas veći dio ljeta i rane jeseni.Iskoristite ove sočne bobice i napravite zdrav i jako ukusan džem koji će vas uveseljavati tokom zime uz fini ukusni doručak kao i pripremi raznih slastica sa džemom,evo kako,zaista lako....



Sastojci:
- 1kg bijelo ili crno grožđe
- 1kg šećera
- 200ml vode 
- 20g vanilin šećer 
- 10g džemfix
10g limuntos 
Priprema:
Grožđe oprati i očistiti bobice od košpica.
Šećer ušpinovati sa 200ml vode, dodati mu grožđe i kuhati 40 minuta uz povremeno miješanje.
Nakon kuhanja u smjesu dodati limuntos, džemfix i vanilin šećer, te kuhati ga još 20 minuta.
Šerpu prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi. Kada smjesa bude potpuno ohlađena, izmiksajte je štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
Spremljen pekmez sipati u čiste i sterilisane tegle, hermetički zatvoriti i ostaviti na tamno i hladno mjesto.
Savjet: ukoliko želite džem bez dodatka džemfixa i limuntosa jednostavno dodajte sok od 2 limuna i pustite da sa džemom kuha još nekih desetak minuta jer limun sadrži pektin koji će doprinjeti da se masa poveže i zgusne.

Izvor.konzum.ba

Nema komentara:

Objavi komentar