subota, 27. siječnja 2018.

I vi ćete ga voliti pripremljen na ovaj način - zapečeni krompir sa sirom i šunkom


Krompir možemo pripremati na bezbroj načina a ako još niste probali na ovaj način definitivno probajte jer je jako , jakoo ukusan i izgleda veoma privlačno, prosto neodoljivo...



Potrebno:

- 2 veća krompira ( zavisno od broja osoba za koje pripremate)
- 100 g sira u listićima
- listovi  šunke ili listići slanine
- margarin/ puter
- 100ml pavlake ili vrhnja za kuhanje
- so, biber
- mladi luk


Priprema:

1. Zagrijati rernu na 190 stepeni.

2. Krompir dobro oprati i ostaviti da se osuši.

3. Nožem zasjecajte krompir na kriške debljine 3-4 milimetra ali nikako do samog kraja/dna krompira jer donji dio krompira mora ostati čitav odnosno sastavljen.

4. U napravljene proreze krompira stavljati komadiće sira, šunke i putera, zatim posoliti i pobiberiti.


5. Pecite oko 30 - 45 minuta,sve dok krompir ne bude ispečen.

6. Kad se krompir ispeče , ostavite malo da se ohladi ali ne previše, zatim prelite pavlakom ili vrhnjem za kuhanje te pospite sitno isjeckanim mladim lukom i malo peršuna.

Dobar tek!

Izvor:Azra magazin



  1. Kada je pečen, ostavite nakratko da se ohladi, a zatim prelijte neutralnom pavlakom. Odozgo pospite sjeckanim mladim lukom.

Nema komentara:

Objavi komentar