Ovaj recept je jedan od onih za preukusne ,fantastične torte kojima nemežo baš niko odoliti, idealna je za praznike i nastupajuće blagdane kad smo u krugu porodice i dragih prijatelja.Zaista je neodoljiva i svaki zalogaj mami na još,uživajte u moćnom spoju lješnika,banana,nutele i keksa....
Potrebno:
- 5 bjelanjaka
- 100 g sjeckanih lješnjaka
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 1 žlica limunovog soka
- 150 g šećera
- 1 žlica krušnih mrvica
- 1 žlica oštrog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 5 žlica Nutelle
- 3 veće banane
- 1 mali paket Petit beurre keksa + malo mlijeka za namakanje
- 500 ml slatkog vrhnja
Potrebno za krem:
- 5 žumanjaka
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 100g šećera
- 125g margarina ili maslaca
- 600ml mlijeka
Priprema:
Žumanjke pjenjačom izmutite sa šećerom, praškom za puding i malo mlijeka.
Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljenu smjesu pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Kremu premjestite u zdjelu za miksanje, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Ohlađenu kremu izmiksajte s margarinom sobne temperature.
Kako bi pripremili koru, bjelanjcima dodajte malo soli i miksajte ih dok se ne zapjene.
Zatim postupno dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Na kraju dodajte limunov sok.
Dok miksate bjelanjke, u kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom istresite nacjeskane lješnjake i kratko ih tostirajte u pećnici.
U pripremljeni snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte suhe sastojke – mljevene lješnjake, brašno, prašak za pecivo i krušne mrvice.
Smjesu istresite preko prženih lješnjaka, poravnajte pa vratite natrag u pećnicu i pecite otprilike 20 minuta na 170°C.
Ohlađenu koru premažite Nutellom.
Preko Nutelle posložite Petite beurre kekse koje ste kratko namočili u mlijeko.
Kekse premažite tankim slojem kreme, a zatim posložite banane koje ste uzdužno prepolovili.
Nanesite ostatak kreme, popunite sve praznine između banana i lijepo zagladite tortu.
Tortu premažite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Prije posluživanja ostavite tortu u hladnjaku barem 5 sati, a najbolje preko noći.
Dobar tek!
Izvor:slatkisvijet.com
Nema komentara:
Objavi komentar