Ako niste ljubitelj cimeta kao začina,sigurna sam da ćete promijeniti mišljenje kad pročitate ove redove i vidite koliko su njegova njekovita i blagotvorna svojstva za naš organizam.Zato koristite ga ,vaše zdravlje će vam biti zahvalno,nemojte ga zanemarivati jer su brojne prednosti ovog moćnog začina.
Cimet pomaže kod loše probave i utiče na smanjenje triglicerida i lošega holesterola u krvi, pokazale su studije
.
Tokom dijete s cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji je dodta kašičica cimeta.
Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu kašičicu cimeta, skuvanu u pola litre vode. Skuvani napitak treba da odstoji poklopljen pola sata, a pije se ujutru na prazan želudac.
Ukusan dodatak s pozitivnim uticajem na telo najčešće se koristi u pripremi poslastica, cimet je takođe ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica.
Narendanu šargarepu i narezani krastavac prelijte prelivom načinjenim od limunova soka, cimeta, đumbira, meda, maslinovog ulja i bibera. Ova kombinacija, u koju još dodajete vodom namočene grožđice i listiće badema, poslužiće kao ukusan i neobičan međuobrok.
Mršavljenju može pomoći i kombinacija meda i cimeta.
Svakodnevna upotreba ovog začina može doprineti stabilizaciji nivoa šećera u krvi, ubrzati metabolizam, produžiti osećaj sitosti i tako uticati na smanjenje kilograma. Deluje povoljno na probavni sistem - reguliše probavu i smanjuje probleme sa nadutosti, što su česti i popratni problemi tokom gubljenja težine odnosno mršavljenja.
Upotreba cimeta, kao odličnog začina i učinkovitog leka, spominje se još od davnih dana.
Njegovu delotvornost kod različitih zdravstvenih tegoba potvrdila su i mnogobrojna istraživanja novijega doba.
Tako je utvrđeno da cimet uspešno snižava nivo šećera u krvi, ne podstičući pritom preterano lučenje insulina, što je važan faktor uspešnog mršavljenja.
Redovno provociranje insulina pospešuje taloženje masnoća u telu.
Upotrebom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti uspešno topljenje masnih naslaga.
Izvor:espreso.rs
Nema komentara:
Objavi komentar