Jagode su u punom jeku,sezona je uveliko krenula, pa s toga evo jedan jako interesantan recept za sarlota tortu koja se ne peče, prepuna finog voćnog punjenja od jagoda i slatkog vrhnja. torta je zaista jamiii..
Potrebno:
20 piškota
200 g. jagoda
50 g za ukrašavanje
50 g šećera
20 g maslaca
Za krem:
2,5 dl mleka
kesica vanilina
4 žumanceta
80 g šećera, kesica želatina
Za prvi fil: 2 dl slatke pavlake, 50 g šećera
Za drugi fil: 50 g jagoda, 150 g šećera, limun pomorandže
Način pripreme
Žumanca umutite sa šećerom pa ih polako dodajte u vrelo mleko i nastavite da kuvate na tihoj vatri dok se krem ne zgusne. Otprilike 8 minuta.
Zatim krem sklonite s vatre, dodajte želatin koji ste prethodno rastopili u hladnoj vodi, dobro izmešajte i ostavite da se ohladi.
Šlag za prvi fil umutite penasto sa šećerom i pomešajte s ohlađenim kremom.
Za drugi fil: izmiksajte jagode, limunov sok i šećer, i stavite u frižider.
Modlu za tortu premažite maslacem.
Na dno stavite pek papir isečen u obliku kruga.
Uz ivicu poređajte piškote kao i po dnu pa sipajte trećinu ohlađenog krema, polovinu fila od jagoda, zatim drugu trećinu i ostatak jagoda.
Završite kremom, prekrijte tankom folijom i stavite u frižider najmanje tri sata.
Pre služenja izvadite šarlotu na tacnu i ukrasite je jagodama .
Izvor.novine.ca,foto:kulinarskirecepti.info
Nema komentara:
Objavi komentar