Super pileći paprikaš po starim receptima, vjerujem da ćete uživati u ovom jelu prepunom zdravih sastojaka i koje će vas uistinu okrijepiti i vratiti snagu nakon napornog dana. Jednostavno hrana za tijelo i dušu....

Potrebno:
- 1 manje pile
- 50 g dimljene slanine
- 1 glavica luka
- 2-3 zelene paprike
- 2 paradajza
- 100 ml kisele pavlake
- 150 g šampinjona
- 1 kašika crvene mljevene paprike
- 1 kašika brašna
- 3 čena bijelog luka
- biber, so
- 1 kašika ulja, 1 kašika vegete
Priprema
Pile isjecite na manje komade i posolite.
Slaninu ijsecite na tanke šnite, luk i bijeli luk sitno isjeckajte.
Oprane šampinjone isjecite na listiće, papriku na kolutiće, a paradajz (koji ste prethodno oljuštili) na kockice.
Na zagrijanom ulja kratko propržite slaninu i luk, sklonite sa šporeta, dodajte crvenu mljevenu papriku i malo promješajte.
Na to dodajte piletinu, propržite sa svih strana, a zatim dodajte šampinjone, papriku, luk, biber i vegetu.
Na laganoj vatri dinstajte poklopljeno (u vlastitom soku bez dolivanja vode) oko 15 minuta. Povremeno jelo promješajte.
Kad meso skoro omekša, dodajte paradajz te nastavite sa dinstanjem.
Brašno i pavlaku razmutite s oko 100 ml vode, umješajte u paprikaš i pustite da se sve kratko prokuha.
Sklonite sa vatre i koristite toplo.
Kao prilog uz pileći paprikaš poslužite široke rezance ili neki drugi prilog po želji, te salatu od krastavaca.
Dobar tek!
Izvor:novine.ca
Nema komentara:
Objavi komentar