Veoma ukusan a uz to jako jednostavan kolač koji će te obožavati.Radi se o izokrenutom kolaču s jabukama koji je gotov u tren a uživat ćete u svakom zalogaju.
Potrebno:
- 5 jabuka srednje veličine
- 100g šećera, po želji malo cimeta
- 40g maslaca
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
Priprema:
Oguliti jabuke, izvaditi koštice i isjeći na malo deblje šnite, otprilike oko 8 šnita.
Staviti šećer u posudu,tavu ili širu šerpu i pustite da se lagano otapa na vatri dok poprimi smedju boju pa u tome rastopite maslac.
Kada je smjesa jednolična ubacite jabuke i dinstajte ih nekoliko minuta okrećući ih sa obje strane.
Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte oklagijom i odsjecite za veličinu vašeg kalupa za pečenje, ostavite na stranu.
U kalup za pečenje složite jabuke u krug da dobijete lijepi cvjetni uzoran a potom prelite ostatkom karamela iz tave u kojem su bile jabuke.
Preko jabuka nanesite lisnato tijesto tako da krajeve utisnete prema jabukama.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 40 minuta.
Pečen kolač nožem malo odvojite rubove od kalupa i na to stavite tanjur za tortu, unutarnjom stranom prema kolaču, te vještim pokretom brzo preokrenite kako bi kolač prebacili na tanjur.
Savjet: u ovom kolaču umjesto jabuka možete koristiti i druge vrste voća kao što su breskve, kruške ili ananas a gotov kolač možete takodje ukrasiti mljevenim orasima ili bademima.
Foto:bonapeti.rs
Nema komentara:
Objavi komentar