nedjelja, 26. travnja 2020.

Napravi domaći kruh,lagano i jednostavno


Pravi domaći, mirisni kruh nije tako teško napraviti, samo vam treba volja i nešto strpljenja ali ćete sigurno uživati u svakom zalogaju, tako slasnom i mirisnom....


                            HLJEB KOJI JE ZALUDIO BALKAN – NIJEDNA PEKARA NE MOŽE NAPRAVITI ... 


POTREBNO:

- 700g brašna

- 500ml mlake vode

- 1 vrećica suhog kvasca

- 2 kašike ulja

- 3 i pol kašičice šećera


Priprema:

U dubljoj posudi ostavite kvasac sa pola kašičice šećera sa toplom vodom.

Brašno, šećer i sol pomiješajte te dodajte kvasac koji je već stvorio mjehuriće.

Sve pomiješajte zajedno dodavajući i jednu kašiku ulja,nastavite miješati sve dok ne dobijete glatko tijesto.

Umješeno tijesto kad postane elastično ostavite u posudi ,premažite uljem, prekrijte prozirnom folijom ili krpom te ostavite najmanje sat vremena da se diže.

Kada je tijesto uvećano skoro za duplo odnosno podiglo se, rukama ga podijelite na dva dijela, oblikujte u štrucu i stavite u posudu za pečenje jednu pored druge, najbolje cetvrtasti kalup.

Tijesto malo zarežite nožem na par mijesta, ponovo prekrijte folijom i ostavite da se ponovo diže nekih pola sata.

Nakon što se tijesto podiglo ,pecite ga u pećnici na 190 stepeni C oko pola sata, dok dobije finu zlatnu boju, najbolji način da provjerite je tako da zabodete čačkalicu te ako se tijesto ne lijepi za nju vaš kruh je pečen.

                                            Kruh, hljeb, somun - Recept i sastojci | Food recipes, Cooking ...

Kruh po vađenju iz pećnice obavezno prekrite kuhinjskom krpom, a ukoliko želite da ima mekanu koru prekrite ga sa vlažnom krpom ili malo poprskajte vodom.

Dobar tek i uživajte u svom umijeću!

Nema komentara:

Objavi komentar