petak, 24. srpnja 2020.

Želite cvijeće kao iz magazina - napravite ovaj rastvor za vaše cvijeće


Volite cvijeće ali vam baš ne uspijeva kako biste to htjeli ili vam jednostavno ugine i osuši se.Biljka nam na razne načine daje znakove da joj nešto nedostaje samo ih trebamo vidjeti, a ako bas i nemate vremena onda napravite prirodnu prihranu od kvasca za zalivanje od koje će vaše cvijeće izgledati kao iz magazina.



                                LIJEK ZA SVAKU SAKSIJU: Ovo je najbolja prihrana za sobno cvijeće ...


Sve što vam je potrebno je vrećica kvasca. Prihrana biljaka kvascem pozitivno utječe na njihovu ljepotu i zdravlje. U kvascu se nalaze bakterije, koje nemaju samo moć da daju fine i ukusne poslastice, već i povoljno utječu na rast i razvoj biljke. Kvasac u sebi sadrži niz fitohormona i auksina i vitamine iz B grupe. Kvasac ima moć bubrenja tj deljenja ćelija i tako tijesta narastu. Ista situacija je i kod biljaka. Kvasac podstiče razvijanje ćelija i rast biljke.

Kako pripremiti rastvor:
Za pravljenje ove prihrane je potrebno jedno malo pakovanje kvasca od 50 g, 5 kafene kašike šećera i 5 l mlake vode. 
Sve to pomešati i ostaviti da odmori dva do tri sata. 
Poslije opet promiješati i rastvor je spreman za zalivanje. 
Preporučuje se da se napravi onoliko litara koliko je potrebno za zalivanje. 
Ostavljanje prihrane za kasnije podstiče razvijanje štetnih organizama. Sa ovim rastvorom se takođe može zalivati baštensko cvijeće.

Hormoni koji se nalaze u kvascu djeluju na niz mikroorganizama u zemljištu i podstiču njihov rad, a vitamin B utiče na to da listovi budu bujniji, postaju zeleniji, krajevi se ne suše. Cijela biljka je vitalnija i jača. Da bi se to postiglo prihranjuje se dva do tri puta mjesečno. Preporučuje se u ljetnjim mesecima svake sedmice,a preko zime dva puta mjesečno. Važno je da vremenski razmak između dvije prihrane bude isti, pošto se onda tako biljke naviknu i mogu sebi da odrede kada i koliko mogu da potroše hranjiva do druge prihrane.
Izvor:Azra magazin

Nema komentara:

Objavi komentar