Jeste li čuli ili su vam roditelji uvijek savjetovali da se doručak nikad ne preskače i da je on temelj za vaš dobar i uspješan dan jer ako zdravo doručkujete, imat ćete i dovoljno energije za dnevne zadatke i dugo ćete ostati siti pa nećete doći u napast da neprestano grickate nešto nezdravo.
Osnovu zdravog doručka čine biljni proteini te obilje antioksidansa, omega-3 masnih kiselina, minerala i biljnih vlakana.
Doručak bogat biljnim vlaknima poboljšava i osjetljivost na inzulin pa ćete izbjeći nagli porast šećera u krvi.
Također, stručnjaci napominju, važno je i paziti na dostatan unos tekućine.
U svoj superzdravi doručak svakako uključite nešto od ovoga : zobena kaša, banane, jabuke, jagode i ostalo bobičasto voće, datulje, orašasto voće, chia i lanene sjemenke, sjemenke konoplje, cimet, javorov sirup…
Kako bismo vam pomogli u odabiru namirnica i kombinacija, donosimo vam tri ideje za superzdravi doručak, koje su osmislili nutricionisti.
Zobena kaša sa sjemenkama i bobičastim voćem
Ovaj doručak osmislio je Chris Wark, mladi Amerikanac koji je biljnom prehranom izliječio karcinom debelog crijeva.
Chrisova životna misija je širiti poruku o važnosti zdravog načina života, što, naravno, uključuje i zdravi doručak.
Sastojci:
- ½ šalice zobenih pahuljica
- 3 žlice sjemenki konoplje
- 2 žlice chia sjemenki
- 2 žlice lanenih sjemenki
- 1-2 žlice usitnjenih sušenih datulja
- 1 žlica organske melase iil drugog zdravog zaslađivača
- šaka bobičastog voća (malina, borovnica, grožđica, jagoda…)
- 1 žličica kurkume u prahu
- 1 žličica prehrambenog kvasca
- prstohvat cejlonskog cimeta
- po želji, ½ žlice sirovog kakao praha
Priprema:
Zobene pahuljice prelijte toplom vodom ili ih malo prokuhajte, pa postupno dodajte ostale sastojke i izmiješajte.
Ovaj bogati doručak, kaže Chris Wark, opskrbit će vaš organizam s 29 grama bjelančevina i 25 g vlakana.
Njegovom konzumacijom zadovoljit ćete 70 posto dnevnih potreba za magnezijem, 110 posto potreba za manganom, 29 posto potreba za kalcijem, 48 posto potreba za željezom, 20 posto potreba za kalijem, 20 posto potreba za cinkom i 18 posto dnevnih potreba za vitaminom B6.
S dodatkom bobičastog voća i zdravih začina, ovaj doručak pružit će vam više nutrijenata i antioksidansa nego što ih prosječni Amerikanac unese u organizam u – tjedan dana!
Jednostavna kaša s borovnicama i chia sjemenkama
Ovaj recept osmislio je Ocean Robbins, autor bestselera „31-Day Food Revolution“ te suosnivač Food Revolution Networka, web platforme na kojoj se promiče zdrava prehrana.
Robbins kaže kako svoj dan obično započinje kašom s chia sjemenkama i bobičastim voćem. Ovo je njegov jednostavni recept.
Sastojci:
- 6 žlica chia sjemenke
- 3 šalice biljnog mlijeka ili domaćeg jogurta
- 2 žlice javorova sirupa ili nekog drugog prirodnog zaslađivača
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1-2 šalice svježih ili zamrznutih borovnica
Priprema:
1. Stavite chia sjemenke u staklenku te ih prelijte biljnim mlijekom. Dodajte javorov sirup i vaniliju. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Potom dodajte i borovnice pa još malo izmiješajte. Ostavite mješavinu barem 6 sati u hladnjaku, najbolje preko noći.
2. Prije konzumacije još jednom kašu dobro izmiješajte i spremna je za konzumaciju.
Susan Benigas, izvršna direktorica američkog Sveučilišta za lifestyle medicinu, kaže da svako jutro započinje s 2 velike čaše vode.
Ona, naime, dehidraciju smatra velikim zdravstvenim problemom. Nakon konzumacije vode, u njezinu su doručku neizostavni – svježe voće i šaka oraha!
Također, kaže da često doručkuje i kvalitetne zobene pahuljice.
Marco Borges, fiziolog sporta, koji mijenja živote mnogih ljudi posebno osmišljenim vježbama i zdravom prehranom, kaže da svako jutro započinje – čašom tople vode s dodatkom svježe iscijeđenog limuna.
Nakon toga, njegov se doručak obično sastoji od velike zdjele bobičastog voća sa zobenim pahuljicama kuhanima u vodi i žlicom bademova maslaca.
Ovaj je doručak, kaže, bogat vitaminima, nutrijentima, vlaknima i proteinima i zato je to njegov jutarnji izbor.
Izvor:alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar