četvrtak, 1. listopada 2020.

Napravite pinđur po starom receptu i koristite ga čak i kao namaz

 Ako još uvijek niste napravili dobro poznati, ukusni pinđur, sad je pravo vrijeme. Trđnice su prepune paprike koja je dobro zrela i mesnata za ovaj neizostavni dodatak jelima i koji se čak mođe mazati po hljebu kao fin i sočan namaz a što je najvađnije nije komplikovano da se pripremi.


                                             foto:svetplus


Potrebno:

- 3 kg crvene paprike

- 1,5 kg patlidžana

- 1,5 kg paradajza

- 150 g bijelog luka

- 2 dl ulja

- 250 g ljutih papričica

- kašičica šećera i soli

Priprema:

Patlidžan, paprike ispecite, ogulite i sameljite na mašini za meso. 

Ogulite paradajz i njega isto sameljite.  

Kao i za ajvar, u veći lonac  stavite ulje da se zagrije pa stavite mljeveno povrće. 

Dok se sve polako krčka dodajte so, šećer i nasjeckani bijeli luk. Pustite da se lagano dinsta. 

Kuhajte dok umak ne postane gust. Pred sami kraj dodajte ljute papričice koje ste prethodno lagano prepekli, ali pazite da se ne raspadnu, trebaju ostati cijele.  

Vruć pinđur prelijte u tople, sterilizirane tegle, odmah ih zatvorite i okrenite naopako pa ostavite da se hlade preko noći.

Izvor:Azra magazin

 

Nema komentara:

Objavi komentar