utorak, 24. studenoga 2020.

Kolač bez brašna i jaja koji će vas oduševiti, idealan za one koji pate od alergije na jaja i gluten

 Ukoliko ste alergični na gluten ili želite da se zasladite malo zdravijom varijantom kolača, ovaj desert je stvarno odličan - bez brašna, jaja, maslaca ili ulja, a tako sočan i ukusan! Umesto smeđeg šećera, može se koristiti med, malteks ili neki drugi zaslađivač, pa je to još zdravija varijanta...




Potrebno:

  • - 200 gr ovsenih pahuljica
  • - 100 gr mlevenih oraha (ili lešnika)
  • - 100 gr smeđeg šećera
  • - 1 puna kašičica praška za pecivo
  • - 1 kašičica cimeta
  • - pola kašičice kordamoma
  • - sok od jedne pomorandže (oko 1 dl)
  • - 1 dl vode
  • Za nadjev:
  • - 800 gr šljiva (ili nekog drugog voća iz zamrzivača)
  • - 5 kašika smeđeg šećera
  • - 1 kašičica vanilin šećera
  • - 1 kašika gustina
  • Za posipanje:
  • - 70 gr ovsenih pahuljica
  • - 70 gr badema
  • - 50 gr maslaca

Priprema:

Voće (najbolje je da je iz zamrzivača jer će pustiti sok) odlediti, staviti u šerpu sa šećerom i vanilin šećerom i staviti da se dinsta. Odvojiti malo soka koji je pustilo, u njemu razmutiti kašiku gustina i kad voće počne da vri, usuti razmućeni gustin, promešati i kuvati još pet minuta dok se malo ne zgusne.

Ja sam na pola kuvanja šljive usitnila štapnim mikserom jer su bile krupne ali ne sasvim, da bi ostalo i malo većih komada.



Polovinu ovsenih pahuljica (100 grama) samleti da se dobije brašno, pa pomešati sa ostatkom pahuljica, orasima, praškom za pecivo, šećerom i začinima. Dodati sok od pomorandže i vodu, izmešati varjačom.



Smesu, koja će biti žitka, usuti u manji pleh (20x27), podmazan ili obložen pek- papirom.


Preko te smese, polako, kašikom rasporediti voćni fil, protresti pleh da se fil poravna.

Kolač se može peći i ovako, bez posipa - ja sam imala mrvice koje su mi ostale od crumbla, pa sam njih iskoristila za posip.



Dakle, posuti mrvicama napravljenim od pahuljica, badema i maslaca.


Peći u rerni, na 180 stepeni, oko 20-ak minuta. Kolač je potrebno dobro rashladiti, jer će se voćna smesa tek hlađenjem stvrdnuti i lakše seći. 


Kada se rashladi, iseći na kocke ili štanglice. Dobar tek!


Izvor:coolinarika.com




Nema komentara:

Objavi komentar