Napravite kolač koji će oduševiti sve one koji ga jednom probaju, desert koji je bogat zavodljivo preukusnim a uz to zdravim i nutritivno jako bogatim hurmama! Obogatite vašu trpezu i uživajte u ovom finom kremastom kolaču s hurmama..
Potrebno:
- 250 g hurmi
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 kašike smeđeg šećera
- 250 ml ključale vode
- 60 g putera
- 2 jaja
- 180 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
Sastojci za butterscotch umak:
- 150 g smeđeg šećera
- 4 kašike putera
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 1/2 šoljice vrhnja za šlag
Priprema:
Ošistiti hurme od košpica, te hurme, vodu i sodu bikarbonu stavite u lonac i pustite da voda zavrije. Malo ohladite pa ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete gustu masu.
U drugoj zdjeli mikserom istucite puter, šećer i jaja pa dodajte smjesu od hurmi.
Sipajte u kalup po izboru, koji ste prethodno zamastili, te pecite 40 minuta na 200 Celzijevih stepeni.
U loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri rastopite puter i vaniliju pa dodajte šećer i neprestano miješajte dok se umak ne počne karamelizirati.
Postepeno dolijevajte vrhnje i miješajte dok se smjesa ne reducira, desetak minuta.
Na topli biskvit stavite kuglicu sladoleda, prelijte umakom i po želji poslužite sa svježim voćem.
Prijatno!
Izvor:Azra novine
Nema komentara:
Objavi komentar