srijeda, 12. svibnja 2021.

Kraljica među baklavama - Kairska baklava

 Bajramski praznici su nam pred vratima i kao i svaki Bajram neizostavna je baklava, kojom mirišu dvorišta i odvajkada poslastica broj jedan. Baklavu treba znati napraviti, s ljubavlju i pratiti upute po receptu kako bi ona bila savršena, a za mene je kraljica baklava Kairska baklava koju ja pravim svake godine i svi koji su je probali bili su oduševljeni!






Za ovu baklavu potrebno vam je :

- 500g jufke, ovo je mjera za tepsiju veličine 30 sa 18

- 500g mljevenih oraha

- 2 putera

- 750g šećera

- 3 jaja

- sok od jednog limuna

- 100g grozdjica po želji


Potrebno je prvo napraviti nadjev.

Umutiti:

- 150g putera sa 

- 3 žumanjceta i

- 3 kašike šećera i na kraju u to dodati

- 500g mljevenih oraha i 

- 100g grozdjica

Posebno umutiti snijeg od:

- 3 bjelanjca i

- 3 kašike šećera od onih 750g

Čvrsti snijeg od bjelanjaca sastaviti sa žumanjcima i orasima i izmiješati.

Na dno tepsije složiti tri lista jufke i svaku premazati istopljenim puterom, zatim staviti cetvrti list pa preko njega polovinu nadjeva.

Ponovo poredati tri lista jufke svaku premazujući puterom a na četvrti list nanijeti drugu polovinu nadjeva i na kraju poređati još četiri lista jufke, svaku premazujući.

Složenu baklavu isjeći na manje romboide te peći na blažoj temperaturi oko sat vremena.

Vruću baklavu zaliti agdom od pola litra vode, sokom jednog limuna i ostatkom šećera od onih 750g.

Baklavu prvo zaliti rjeđom agdom , a kasnije malo gušćom.

Savjet: ukoliko vam je složenu baklavu teško sjeći, onda je na kratko stavite u zamrzivač, da se stegne pa onda isijecite.Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar