Jedan jako ukusan i jednostavan recept i ideja za vaš ručak, fini karfiol u kremastom umaku moj je današnji izbor koji sam pronašla na stranicama Azra magazina, srdačno vam preporučujem jer je zaista jakoo ukusan!
Potrebno:
- 2 manja karfiola
- 100 g maslaca
- 60 g brašna
- 700 ml mlijeka
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 250 g naribanog čedara
- 150 g mozzarelle
- svježi vlasac
Priprema:
Napunite veliku posudu vodom, posolite je i pričekajte da proključa. Dodajte cvjetove karfiole pa kuhajte pet do sedam minuta, dok malo ne omekšaju.
U tavi otopite maslac pa dodajte brašno i miješajte minutu, dvije na laganoj vatri. Kad poprimi zlatnu boju, ulijte mlijeko pa kuhajte nekoliko minuta.
Dodajte sol i biber, miješajte i pričekajte da se malo zgusne. Maknite vatru s umaka pa umiješati naribani sir.
Dobro promiješajte kako bi se otopio. Ocijeđeni karfiol se miješa s pripremljenim umakom.
Po potrebi dodatno začinite soli i biberom te nasjeckanim vlascem.
I to je to, tako fino i kremasto da je pravi užitak, dobar tek!
Izvor:Azra magazin
Nema komentara:
Objavi komentar