Svi znamo da sezona jagoda uveliko počinje pa evo nekoliko savjeta za jagode kao hranu i lijek.
Jagode su vrlo dobro sredstvo za lijecenje unutrašnjih i spoljašnjih bolesti.Jesti ih što više u njihovoj sezoni
kombinujući ih sa šecerom, gustim mlijekom, jogurtom, mileramom a Najzdravije su ako se pomiješaju sa Vinom.
Obilatim konzumiranjem jagoda može se izliječiti od Kostobolje, Reumatizma, Zatvora (problemi sa tvrdom stolicom) i drugih unutrašnjih bolesti.
Ako neko ima neprijatan zadah iz usta zbog pokvarenih zubi ili desni, neka pari sa jagodama zube i desni.
Čaj od lišća jagode: koristan je i liječi bolesti stomaka, žuči i mokraćnog kanala.Priprema se na sledeći način:
Brati lišće od jagode dok je zeleno i mlado,sušiti na čistom i prozračnom mjestu.Prokuhati vodu i preliti nekoliko listova čaja od jagode,poklopiti i kad se malo ohladi piti sa medom ili sećerom.
Jagode sadrže u 100 grama:25miligrama fosfora,13 miligrama magnezijuma,30 miligrama kalcijuma i 0,7 gvožđa.
Kolač od jagoda:
Umutiti: 8jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna
Dok se peče skuhati nadjev,
Nadjev: U 2,5 dcl. mlijeka zaslađenog sa 150 gr. šećera ukuhati malo gustina.Ohladiti.
U hladno dodati 1 umućen puter.Nadjev staviti preko hladnog tijesta.
Preko nadjeva poredati 300gr.jagoda a preko njih umućena dva šlaga zaslađena po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar