utorak, 12. svibnja 2015.

Jagode kao hrana i lijek

Svi znamo da sezona jagoda uveliko počinje pa evo nekoliko savjeta za jagode kao hranu i lijek.

Jagode su vrlo dobro sredstvo za lijecenje unutrašnjih i spoljašnjih bolesti.Jesti ih što više u njihovoj sezoni
kombinujući ih sa šecerom, gustim mlijekom, jogurtom, mileramom a Najzdravije su ako se pomiješaju sa Vinom.
Obilatim konzumiranjem jagoda može se izliječiti od Kostobolje, Reumatizma, Zatvora (problemi sa tvrdom stolicom) i drugih unutrašnjih bolesti.
Ako neko ima neprijatan zadah iz usta zbog pokvarenih zubi ili desni, neka pari sa jagodama zube i desni.

Čaj od lišća jagode: koristan je i liječi bolesti stomaka, žuči i mokraćnog kanala.Priprema se na sledeći način:
Brati lišće od jagode dok je zeleno i mlado,sušiti na čistom i prozračnom mjestu.Prokuhati vodu i preliti nekoliko listova čaja od jagode,poklopiti i kad se malo ohladi piti sa medom ili sećerom.

Jagode sadrže u 100 grama:25miligrama fosfora,13 miligrama magnezijuma,30 miligrama kalcijuma i 0,7 gvožđa.

Kolač od jagoda:

Umutiti:  8jaja
              8 kašika šećera
              8 kašika brašna
              Dok se peče skuhati nadjev,

Nadjev:  U 2,5 dcl. mlijeka zaslađenog sa 150 gr. šećera ukuhati malo gustina.Ohladiti.
              U hladno dodati 1 umućen puter.Nadjev staviti preko hladnog tijesta.

Preko nadjeva poredati 300gr.jagoda a preko njih umućena dva šlaga zaslađena po želji.



Nema komentara:

Objavi komentar