Krompir u sebi sadrži vrlo korisne hranljive materije ali u malim količinama pa ga u ishrani moramo dopunjavati sa drugim namirnicama kao što su mlijeko koje ima 3,4% bjelančevina ,meso u kome ima
20% bjelančevina.Uz krompir se serviraju razne salate pa i na taj način postižemo dopunu vitaminima i hranljivim sastojcima.
Musaka od krompira:
1 kg krompira
300 gr. mljevenog svinjskog ili goveđeg mesa
1 glavica crvenog luka
3 jajeta
malo mlijeka i vegeta po želji
U 100 gr. masnoce po izboru ,propržiti malo crveni luk te dodati mljeveno meso i zajedno s lukom malo propržiti.Krompir isjeći na kocke, posoliti po potrebi pa zatim ređati u dubokoj posudi red krompira red mesa dok nestane,na vrhu je poželjno da bude krompir.Zatim nasuti mlijeka preko krompira i staviti u rernu da se peče.Kada je upola pečeno umutiti 3 jaja sa malo mlijeka i vegete,izvaditi musaku iz rerne i preliti ovom smjesom pa ponovo vratiti da se dopeče.Po želji staviti milerama nakon pečenja .
Francuski krompir :
Pripremiti: 1 kg. krompira , 3 jajeta , 40gr.putera ili dvije kašike ,2 dcl. vrhnja , soli ,bibera, vegete i voda po potrebi.Postupak:
Skuhan krompir isjeći na liske(ploške),tvrdo kuhana jaja takođe isjeći na liske.
U namazanu tepsiju složiti naizmjenično red krompira red jaja a završiti sa krompirom.Svaki red obavezno posoliti,povegetiti i pobiberiti . Odozgo se prelije vrhnjem i peče u rerni 1/2 sata.Između redova krompira i jaja takođe se mogu stavljati i kobasice isječene na ploške.
Krompir kao lijek :
Poznato je da je krompir veoma važan i značajan kao lijek za srce i krvotok ,pošto ne sadrži masnoću odličan je izvor energije za one koji žele smršati.
Sirov sok od krompira dobar je za probavne organe,bolesti jetre,žučni kamenac i zatvor.Takođe umiruje upale kod kožnih infekcija , dermatitisa.
Kora krompira ima antioksidantske osobine pa samim tim je zdrava i usporava proces starenja , a ako se stavi na sljepoočnice pomaže kod glavobolje i migrene.
Savjet :
Fleke od mladog krompira na rukama lako se očiste sokom od limuna ili paradajza .
Nema komentara:
Objavi komentar