srijeda, 13. svibnja 2015.

Paprika kao hrana i lijek

Zelene ,crvene i žute paprike lično za mene kraljice trpeze možemo koristiti u pripremanju raznih jela a takođe ih konzumirati u svježem stanju kao dodatak salatama.

Zbog svoje hranljivosti i bogatstva vitaminom C i A kao i mineralima kalijumom treba je jesti sto više a najbolja je u svježem stanju jer na taj način vitamin C u punoj vrijednosti.Ima dobru energetsku vrijednost pa je odlična za dijetalnu ishranu.Takođe sadrži vitamin K i postotak mangana i ljekovita svojstva kao:
-korisna za očuvanje vida,
-podiže imunitet i sprečava razne vrste infekcija,
-smanjuje rizik od pojave raka zbog beta karotena koji se nalazi u crvenoj paprici,
-dobra je za probavu i otvara apetit i djeluje umirujuće na nervni sistem.


Punjene paprike i paradajz,pečeni u rerni

6 babura paprika
6 paradajza srednje veličine
3/4 kg mljevenog mesa(goveđeg ili svinjskog)
1 jaje ,so ,biber ,peršunov list , i malo riže(pirinač)

Postupak :

Paprike i paradajz očistiti od drški i sjemena i pripremiti za punjenje.Izvađeno srce(unutrašnjost) od paradajza dosuti sa malo vode i staviti da se kuha.U šerpi na malo masnoce propržiti glavicu luka pa dodati mljevenom mesu kao i jaje,biber,so ,peršunov list ,pirinač ,malo vegete pa sve izmiješati . Ovom smjesom puniti paprike i paradajz i ređati ih u posudu red paprika red paradajza. U drugu šerpu staviti kašiku masnoce malo brašna i propržiti tj napraviti zapršku.Kada brašno porumeni u njega dodati paradajz koji smo skuhali zatim tom smjesom preliti punjene paprike i paradajz te staviti da se kuha petnaest  minuta.Pola litre kisela mlijeka razblažiti vodom i dodati jedan žumanjak ,preliti paprike i paradajz te vratiti u peć da krčka još 15 minuta .Prijatno

Nema komentara:

Objavi komentar