srijeda, 13. svibnja 2015.

Zova(bazga) kao hrana i lijek

Krajem maja i pocetkom juna možemo primjetiti biljku koja raste kao grm specifičnog mirisa i neobičnih cvetova a da nismo ni svjesni koliko je ona ljekovita i potrebna na policama svakog domaćinstva.

Zova ili bazga ima sirok spektar primjene kako u liječenju tako i u pripremanju ukusnih sokova,đemova i jela.Takođe se koristi i za pripremu losiona za osjetljivu kožu .

Čaj od zove :
Osušene cvjetove zove preliti sa prokuhanom vodom zatim popklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta,zatim dodati med i piti vise puta dnevno .Veoma je koristan kod :
 -astme i upale disajnih puteva ,
- pomaže pri iskašljavanju ,
- pomaže kod peludne alergije ,
- djeluje kao leksativ i diuretik pa je odličan za konzumiranje u dijetama za mršavljenje ,
- pomaže kod reumatizma ako je on posljedica nazeba.

Sok od zove :
 30 cvjetova zove ,
   5 litara vode ,
   5 vrećica limuntosa ,
3,5 kg. šećera ,
 vanilin šećer po želji za aromu .
Postupak :
Oprati cvjetove zove i namočiti u 5 litara vode te ostaviti 24 sata da stoji poklopljeno.Nakon toga procijediti zovu i dodati šećer,dobro promiješati pa ostaviti da stoji jos 24 sata uz povremeno miješanje da bi se šećer sto bolje istopio.Prije sipanja u čiste i sterilne staklene boce u sok dodati limuntos i vanilin šećer.Boce dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.
 .
Losion za kožu od zove :
 25gr. cvjetova zove(osušenih) ,
 2,5 šolje vode,

Ključalom vodom preliti zovu i poklopiti.Kad ohladi procijediti u čistu staklenu bocu i držati u frižideru.Komadić vate ili gaze namočiti ovim losionom i očistiti lice više puta.Djeluje umirujuće i osvježava osjetljivu kožu.Količinu losiona jednom napravljnog treba potrošiti u roku od tri dana.

Zova u jelu :
Ubere se tek rascvjetalo cvijeće zove ,opere i onako cijeli kolut umakati u razmućeno jaje,posuti odozgo i pržiti na masnoći kao kriške hljeba pa jesti kao pitasto jelo.Ovo je zdravo i prijatno.

Savjet : čaj od zove uvijek je bolje zasladiti medom nego šećerom.Nikada ne jedite zelene bobice zove jer su otrovne dok crne možete koristiti za pripremu ukusnog čaja .




       








Nema komentara:

Objavi komentar