Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
ponedjeljak, 18. svibnja 2015.
Korisni savjeti za domaćinstvo
U svakodnevnom životu često se nađemo u dilemi šta učiniti da bi nam pripremu jela učinilo jednostavnijim i lakšim kao i mnoge druge stvari koje se dešavaju pri pripremi jela i spremanju kućanstva.Evo nekoliko savjeta , nadam se da će biti korisni.
Savjeti :
-Ako želite da vam karfiol ostane bjele boje odnosno ne promijeni boju , kuhajte ga u mlijeku bez soli.
- Ako su paprike koje ste kupili suviše ljute izvadite im unutrašnji dio , operite hladnom vodom pa tek onda upotrijebite .
- Svježe povrće treba dinstati na masnoći i dodavati malo po malo vode tek toliko da ne zagori .
Ako se kuha u mnogo vode izgubit će ukus , hranljivost i boju .
- Dobro je znati da kada kuhate rižu ( pirinač) a ne želite da se zrna zgusnu treba u vodu u kojoj
se kuha riža dodati nekoliko kapi limunovog soka .
- Najbolja mjera kad kuhate rižu je : za svaku osobu po jednu malu šoljicu riže, a na svaku šoljicu riže idu tri pune šoljice vode.
- Ako je meso tvrdo , a vi želite da se ono što brže raskuha stavite u lonac malo sode bikarbone .
- Da bi krompir što prije postao reš treba ga posoliti tek na kraju , kada je sasvim pržen .
- U dnevnoj ishrani treba što češće praviti salate od slatkog i kiselog kupusa. Ova namirnica sadrži vitamin C u većoj količini . Takođe treba forsirati voće naročito jabuke i pomoranđže .
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar