ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

Korisni savjeti za domaćinstvo


 U svakodnevnom životu često se nađemo u dilemi šta učiniti da bi nam pripremu jela učinilo jednostavnijim i lakšim kao i mnoge druge stvari koje se dešavaju pri pripremi jela i spremanju kućanstva.Evo nekoliko savjeta , nadam se da će biti korisni.


 Savjeti :
              -Ako želite da vam karfiol ostane bjele boje odnosno ne promijeni boju , kuhajte ga u mlijeku bez                  soli.
   
              - Ako su paprike koje ste kupili suviše ljute izvadite im unutrašnji dio , operite hladnom vodom pa                  tek onda upotrijebite .

              - Svježe povrće treba dinstati na masnoći i dodavati malo po malo vode tek toliko da ne zagori .
                Ako se kuha u mnogo vode izgubit će ukus , hranljivost i boju .

              - Dobro je znati da kada kuhate rižu ( pirinač) a ne želite da se zrna zgusnu  treba u vodu u kojoj
                se kuha riža dodati nekoliko kapi limunovog soka .

              - Najbolja mjera kad kuhate rižu je : za svaku osobu  po jednu malu šoljicu riže, a na svaku šoljicu                 riže idu tri pune šoljice vode.

              - Ako je meso tvrdo , a vi želite da se ono što brže raskuha stavite u lonac malo sode bikarbone .

              - Da bi krompir što prije postao reš treba ga posoliti tek na kraju , kada je sasvim pržen .

              - U dnevnoj ishrani treba što češće praviti salate od slatkog i kiselog kupusa. Ova namirnica sadrži                 vitamin C u većoj količini . Takođe treba forsirati voće naročito jabuke i pomoranđže .






Nema komentara:

Objavi komentar