ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

Kremasti kolač sa jagodama i šlagom


  Sezona jagoda u punom je jeku  pa zato ne propustite da maksimalno iskoristite ovu tako sočni a uz to i jako zdravu i hranljivu poslasticu .Idealna je za djecu i oni obožavaju da je jedu bilo cijelu ili izgnječenu sa šećerom ili medom . Danas jedan jako ukusan recept za kremasti kolač sa jagodama.


 Kremasti kolač sa jagodama i šlagom :


 Sastojci :  1 kore za tortu
                  5 dcl. slatke pavlake
                  50 gr. šećera u prahu
                   5 listova želatine

Priprema :      - Potopiti listove želatina u hladnu vodu,
                        - jagode usitniti ili popoloviti,
                        - umutiti slatku pavlaku sa 50 gr. šećera u prahu ,
                        - želatin rukama ocijediti i otopiti miješajući u 1 dcl . vruće vode pa dodati u umućenu slatku
                           pavlaku i dobro izmiješati a potom dodati usitnjene jagode ( 1/3 jagoda ostaviti za šlag ).




                     Kada je smjesa gotova istresti je u dublju okruglu ili četvrtastu posudu zavisno kakve su vam kore obloženu prozirnom folijom pa staviti u frižider da se stegne.Nakon toga ohlađenu ,stegnutu smjesu izvrnuti na koru prethodno poprskanu sokom od jagoda ili nekim drugim voćnim sokom.Potom prekriti drugom korom takođe poprskanu sokom.Preko toga staviti umućenu šlag kremu od vanilije ili neku drugu po želji i ukrasiti cijelim ili polovicama jagoda.Držati u frižideru ,  sjeći prije serviranja i uživati u svakom zalogaju.Kolač nije kaloričan i puno sladak pa ga mogu bez problema konzumirati i dijabetičari.












Nema komentara:

Objavi komentar