petak, 22. svibnja 2015.

Med kao hrana i lijek


Od davnina je poznato da je med veoma koristan i djelotvoran za naš organizam zbog svojih antioksidantskih i antibakterijskih osobina.Poboljšava probavni sistem te pomaže da ostanemo zdravi i borimo se protiv bolesti."Med nije kaloričan i ne deblja".

Evo nekoliko korisnih savjeta za med kao lijek :

- za povećanje imuniteta :napraviti smjesu meda i cimeta (1 kašika meda ,jedna kašika cimeta ) pa stavljati u topao čaj ili namazati po hljebu,
- za infekciju mokraćnog mjehura : u čaši malake vode izmiješati kašiku meda i dvije kašike cimeta,
- za umor : izmiješati kašiku meda i kašiku cimeta u toploj vodi pa kao takvo piti ujutro nakon ustajanja i isto tako ponoviti i popodne ,
- za iscrpljenost, visoku razinu holesterola ,neugodan zadah i probleme sa debljinom :kašiku meda i kašiku jabučnog octa dodati u čašu vode i izmiješati.Piti dva puta dnevno.
- za smirenje i dobar san : u čašu mlijeka toplog dodati kašiku meda i to popiti prije spavanja,
- za kožne infekcije :kašičicu meda izmiješati sa malo vode pa mazati po mjestima gdje se pojavila infekcija.

Med obavezno koristiti prilikom prehlade i kašlja u čaju i mlijeku umjesto šećera.

Evo jedan ukusan i jednostavan recept za kolače s medom.

Kiflice s medom :

- 400 gr. brašna
- 150 gr. šećera
- 1 šoljica ulja , 2 šoljice mlijeka ,2 kašike meda
- 1 kašikica sode bikarbone

Postupak:
Sve sastojke izmiješamo i podijelimo na 9 - 10 loptica ,svaku razvaljamo i isiječemo na 4 dijela , svaki dio filovati smjesom oraha i šećera ili đemom po izboru i savijati u kiflice , počev od vana prema umutra . Peći ih u zagrijanoj rerni pa kad su gotove uvaljati tople u štaub ( šećer u prahu ).


Ovo tijesto je takođe dobro i za pravljenje kolača od jabuka.Tada se pola tijesta razvuče na dno pleha,preko njega stave dinstane zaslađene jabuke i odozgo druga polovina tijesta . Pečen kolač se pospe šećerom u prahu . Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar