ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

Patlidžan kao hrana i lijek


 Ovo ukusno povrće koje potiče sa istočnog Mediterana , Grčke i Turske već odavno je i na našim trpezama.Osim što je jako ukusan kao hrana velike su koristi u prevenciji i sprečavanju raznih bolesti , pa evo nekoliko stvari o patlidžanu koje možda niste znali.

- Voda i vitamini u patlidžanu usporit će starenje naših ćelija i poboljšati kvalitet kose i kože.

- Visok sadržaj dijetetskih vlakana je prevencija nastanka raka debelog crijeva.

- Ima svojstvo upijanja toksina u tijelu koji su izazivači malignih oboljenja .

- Sadrži u svom sastavu : kalij ,magnezij , vitamine B1 , B3 i B6 , mangan , bakar , dijetalna vlakna a pri tom je niskokaloričan .

- Ima antioksidativno dejstvo zbog fitonutrijenta koji sadrži , kao i antikancerogeno i antivirusno dejstvo zbog minerala i vitamina kojima je bogat .

Kada znamo sve ove osobine ,trebalo bi da je ovo povrće zastupljeno na našem jelovniku bar jednom sedmično u raznim jelima koja se mogu spremati na više načina , evo jedan ukusan recept .


Musaka od patlidžana :

- 5 patlidžana
- 500 gr. mljevenog mesa
- 2 glavice crvenog luka
- 2 češnja bijelog luka
- 3 svježa paradajza ili paradajz pire
- 100 ml. maslinovog ulja ( ili nekog drugog )
- peršun,lovorov list,so, biber, vegeta

Bešamel umak :

- 40gr. maslaca
- 30gr. brašna
- 500ml. mlijeka
- 2 jaja
- 1 kašika permezana i so

Postupak :
Patlidžane narezati na ploške ,posoliti ih i ostaviti da odstoje potom ih isprati toplom vodom i osušiti suhom krpom ili kuhinjskim papirom .Složiti ih na pleh koji je obložen alminijumskom folijom i namazali maslinovim uljem pa peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni C oko 15 minuta .

Na maslinovom ulju kratko propržiti luk pa dodati mljeveno meso a zatim narezani paradajz , lovorov list , biber , bijeli luk i vegetu te kuhati zalijevajući vodom .Kad meso omekša dodati peršun.

U vatrostalnu posudusložiti red patlidžana pa red  pripremljenog izdinstanog mesa, pa ponoviti jos jednom tako da se završi sa redom patlidžana .Zatim sve zalijemo pripremljenim bešamel umakom i peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni C  20-30 minuta.

Bešamel umak pripremamo tako što na istopljnom maslacu kratko propržimo brašno , zalijemo hladnim mlijekom i kuhamo miješajući 5 minuta . Dodamo so ,biber i parmezan .Kad se malo ohladi dodamo razmućena jaja, te sve dobro izmiješamo . Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar