utorak, 19. svibnja 2015.

Špageti - pasta jednostavni recept


Špageti ili pasta pripadaju grupi tjestenine i bogat su izvor vitamina B grupe , naročito vitamina B1 i riboflavina B2 .Ne sadrže važne aminokiseline te ih je dobro kombinovati sa sirom ,mesom i drugim namirnicama životinjskog porijekla .


Špageti sa mljevenim mesom :

- 500 gr. mljevenog mesa
- 1 glavica crvenog luka
-  par česma bijelog luka
- dva paradajza ili paradajz pire
- začini ( so ,biber ,vegeta ,bosiok i čili po želji )
- pola vrećice ( pakovanja ) špageta

Postupak :

U dubljoj posudi skuhati špagete pa ocijediti .Kuhati u posoljenoj vodi i kada se špageti mogu presjeći viljuškom znači da su skuhani .Ocijeđenim špagetama dodati malo vegete , komadić putera ili maslinovog ulja pa sve izmiješati.

Na maslinovom ili običnom ulju ispržiti glavicu isječenog luka ( crvenog i bijelog ) dodati mljeveno meso pa sve zajedno dinstati na laganoj vatri . Oguliti paradajz od kožice i isjeći na komadiće pa dodati smjesi i nastaviti dinstanje još desetak minuta kako bi se paradajz raskuhao i sjedinio sa mesom i lukom . Dodati začine i dosuti malo vode kako bi se napravio sos.

Servirati špagete u tanjire pa dodati meso u paradjz sosu a preko toga naribati ( izrendati ) sira  ili dodati tartar sos ili majonezu . Prijatno .

Nema komentara:

Objavi komentar