Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
ponedjeljak, 18. svibnja 2015.
Trešnje kao hrana i lijek
Sezona trešnje je i svuda oko nas ti prelijepi plodovi žute i crvene boje i tako sočne i ukusne ,pa evo nekoliko savjeta kako da ih korisno upotrijebimo kao hranu i lijek .
Trešnja je poznata kao " lijek sa drveta " i pomaže kod mnogih bolesti kao što :
- reume i kostobolje
- upale mokraćnih kanala
- podstiče varenje i rad stomaka
- rasterećuje srce i krvotok jer izbacuje višak vode
- bolesti kostiju i gustina kostiju
- sprečava stvaranje zubnih naslaga i nastanak karijesa
- u borbi protiv raka i bolesti srca
- u sprečavanju i otklanjanju bora
Trešnja u svom sastavu sadrži vitamine i minerale kao što su :
- vitamin C ,folna kiselina , kalcijum , bor i željezo
- bogate su flavonoidima i što su tamnije to su kvalitetnije i bogatije po sastavu.
Za probleme sa bolestima bubrega i mokraćnih kanala piti čaj od trešnje :
- šaku peteljki ( patljica ) oprati pa kuhati u 1 litru vode 2 minute , ostaviti da odstoji pa piti nezaslađeno tokom dana.
Za probleme sa reumom piti sok od višnje tri puta dnevno .
Za fizičku i umnu iscrpljenost tokom dana više puta jesti trešnje .
Sočni kolač sa trešnjama :
- 4 jaja
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša jogurta
- 1 kesica vanilin šećera
- 2,5 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 1/2 kg trešanja
- 2-3 kašike šećera
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika vanilije ili vanilijinog šećera
Priprema:
Gore navedene sastojke izmješati pa pola smjese sipati u pleh i staviti da se zapeče u rerni. Višnje očistiti od košpica i peteljki, dodati šećer, cimet i vaniliju pa sve izmješati i staviti preko zapečenog tijesta a potom istresti preko višnji drugu polovinu smjese i vratiti u rernu da se ispeče. Kada je kolač gotov po želji se može posuti sa šećerom u prahu.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar