ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

Trešnje kao hrana i lijek


Sezona trešnje je i svuda oko nas ti prelijepi plodovi žute i crvene boje i tako sočne i ukusne ,pa evo nekoliko savjeta kako da ih korisno upotrijebimo kao hranu i lijek .

Trešnja je poznata kao " lijek sa drveta " i pomaže kod mnogih bolesti kao što  :

- reume i kostobolje
- upale mokraćnih kanala
- podstiče varenje i rad stomaka
- rasterećuje srce i krvotok jer izbacuje višak vode
- bolesti kostiju i gustina kostiju
- sprečava stvaranje zubnih naslaga i nastanak karijesa
- u borbi protiv raka i bolesti srca
- u sprečavanju i otklanjanju bora


Trešnja u svom sastavu sadrži vitamine i minerale kao što su :

- vitamin C ,folna kiselina , kalcijum , bor i željezo 
- bogate su flavonoidima i što su tamnije to su kvalitetnije i bogatije po sastavu.

Za probleme sa bolestima bubrega i mokraćnih kanala piti  čaj od trešnje :

- šaku peteljki ( patljica ) oprati pa kuhati u 1 litru vode 2 minute , ostaviti da odstoji  pa piti nezaslađeno tokom dana.

Za probleme sa reumom  piti sok od višnje tri puta dnevno .

Za fizičku i umnu iscrpljenost tokom dana više puta jesti trešnje .


Sočni kolač sa trešnjama :

- 4 jaja                                                                
- 2 čaše šećera                                                    
- 1 čaša ulja
- 1 čaša jogurta
- 1 kesica vanilin šećera
- 2,5 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo

Nadjev:

- 1/2 kg trešanja
- 2-3 kašike šećera
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika vanilije ili vanilijinog šećera

Priprema:

Gore navedene sastojke izmješati pa pola smjese sipati u pleh i staviti da se zapeče u rerni. Višnje očistiti od košpica i peteljki, dodati šećer, cimet i vaniliju pa sve izmješati i staviti preko zapečenog tijesta a potom istresti preko višnji drugu polovinu smjese i vratiti u rernu da se ispeče. Kada je kolač gotov po želji se može posuti sa šećerom u prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar