Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
srijeda, 27. svibnja 2015.
Žalfija kao hrana i lijek
Žalfija se još zove Kadulja , Kaduna , Kalaver i Zelenikada .Obzirom na vrijednost ove biljke dobro bi bilo da je svako domaćinstvo gaji u svojoj bašti . Inače raste po livadama , pašnjacima a naročito pored starih zidina .
Prema istraživanjima i ispitivanjima širok je spektar bolesti kod kojih pomaže. Ustanovljeno je da je dobar lijek protiv zaboravnosti , rasejanosti ,kašlja , nervoze , drhtanja ruku ,kod upale sluznice usta i ždrijela , olakšava probavu i smanjuje znojenje .Čaj od žalfije je dobro piti , ali još bolje piti mlijeko u kome je skuhana žalfija ( prijesna ili suha ). Ukoliko se pije sa mlijekom treba piti svaki dan po tri čaše , a ako je kuhana sa vodom onda se pije manje .
Za ispiranje desni , uopšteno za sve bolesti desni pripremiti ovako :
- staviti žalfiju u vino , kuhati i kad se malo ohladi da nije previše topla može se upotrijebiti odmah za ispiranje desni ,ukoliko nemate vino može i obična voda .
- ukoliko se noću znojite i imate nervozu ili uopšteno osjećate se u nekom grozničavom stanju treba piti čaj od žalfije.
Za ženske bolesti ,bolesti maternice ,dojiljama pomaže kad im mlijeko ide samo od sebe a takođe se može upotrijebiti i protiv svrbeža oko polnih organa kao i za bijelo pranje kod žena.
-ukoliko se upotrebljava za svrbež oko polnih organa onda treba ne samo piti čaj nego treba toplim čajem od žalfije ispirati bolesna mjesta . Ovaj čaj treba biti jači od onog koji se pije.
-treba znati da na 200 ml. ključale vode ide jedna supena kašika žalfije ukoliko pijete čaj a ukoliko samo ispirete desni ili bolesna mjesta treba napraviti jači čaj.
Znači žalfija može poslužiti da se preduprede mnoge bolesti a pored toga je dobar lijek i za bolesti koje su već nastale .
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar