četvrtak, 11. lipnja 2015.

Prehrana nakon srčanog udara

Ukoliko ste vec imali odnosno preživjeli srčani udar ,ne dozvolite da se to ponovi tako što ćete promijeniti svoje prehrambene navike i uvesti na jelovnik voće , sokove , povrće i jela koja će vam pomoći da budete zdraviji i izbjegnete ponovni srčani udar. Evo nekoliko savjeta !

-  Prehrana bogata antioksidansima ( paradajz ,bobičasto voće poput borovnice , ribizle , maline , trešnje , te     lubenice i naranče kao i neizostavno jabuke .

-  Uključiti veći unos omega-3 masnih kiselina ( plava riba ,losos , bademi i orasi )

- Izbjegavati crveno meso i masne tvrde sireve , maslac i margarin već koristiti ribu , piletinu , grahorice (grah , leća , mohune ,bob ) kao i posni svježi sir .

- Smanjiti unos soli na minimum ,izbjegavati konzervirane namirnice jer sadrže nartijeve soli koje podižu pritisak kao i konzumiranje šećera ( grickalice , slatkiši , keksi ).

- Praktikovati hranljivi doručak baziran na integralnim žitaricama : zobene i raževne pahuljice ,lanene i sezamove sjemenke te nemasno mlijeko . Obavezno pojesti nesto od voća .

- Za ručak  koristiti variva od heljdine i ječmene kaše s grahom i korjenastim povrćem . Dati prednost raževnom hljebu u odnosu na bijeli , koristiti svježe povrće i ribu ( skuša , srdela , papalina ).

- Po mogućnosti koristiti maslinovo ulje a smanjiti upotrebu suncokretovog ili sojinog ulja .

- Potrebno je unositi više C vitamina ( minimalno 500 mg. ) ,jagoda ,paprika , šipak.

- Sok od cvekle i špinat se preporučuju kao namirnice koje mogu povećati protok krvi i kisika u krvnom      sistemu .



Nema komentara:

Objavi komentar