Ako ste ljubitelj laganih osvježavajućih voćnih torti ,evo jedne koja će vas zadiviti svojom jednostavnošću a oduševiti fantastičnim ukusom i izgledom, sočna i moćna kilimandžaro torta ili kako je moji ukućani zovu vulkan torta, probajte vjerujem da ćete tražiti zalogaj više.......Za ovu tortu možete kupiti gotove biskvitne kore a možete praviti svoje domaće,stvar izbora ,ali princip pripreme je isti!
Potrebno za biskvitnu koru:
- 5 jaja
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike gustina
- 3 kašike kakao
- 1 prašak za pecivo
- 50g maslaca
Potrebno za fil:
- konzerva mandarina ili bresaka( može i drugo voće po vašem izboru)
- 5 dl slatkog vrhnja
- 5 kašika šećera u prahu
- 2 vrećice želatine
Priprema:
Žumanjke mutiti dugo sa pola količine šećera. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg pa dodati ostatak šećera, potom istresti smjesu sa žumanjcima i sve zajedno lagano izmiješati.
Brašno, gustin, kakao i prašak pomiješati i dodavati kašiku po kašiku u smjesu. Na kraju umiješati maslac.
Kalup za tortu promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje, izliti smjesu i peći 30 minuta na 190'C. Kad je torta pečena izvaditi iz kalupa, ohladiti i vodoravno prerezati. Jedan list ostaviti čitav a drugi izrezati na 16 trokutastih kriški ili na 8 ako volite šire kriške.
Za pripremanje fila želatinu namočiti u vodi. Mandarine ili drugo voće ocijediti i narezati na kockice. Slatko vrhnje umutiti mikserom,dodati šećer u prahu i na kraju otopljenu želatinu te sve umutiti u čvrsti šlag.
U umućeni čvrsti šlag lagano kuhačom umiješati malo manje od polovine mandarina .
Uzmite kupolastu zdjelu te je obložite folijom, sipati fil, poravnati i staviti u hladnjaku da se ohladi i stvrdne.
Izokrenuti sadržaj na okruglu biskvitnu koru koju ste poprskali sokom od voća koje ste koristili, skinuti foliju i stavljati po kupoli isječene kriške biskvita koje ste takođe malo poprskali sokom( nemojte pretjerivati sa prskanjem jer bi moglo biti premekano).Na vrhu torte u sredini gdje je rupa staviti narezane mandarine i posuti šećerom u prahu ili voćnim sirupom a može i čokoladom sve je stvar ukusa samo dajte mašti na volju.
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar