Sastojci:
3 tikvice (malo veće, ne baš one najmanje)
2 kašike maslinovog ulja
3 mlada luka
1 manja vezica bosiljka
150 g naribanog sira (edamer, ementaler …)
2 jaja
2 kašike maslinovog ulja
3 mlada luka
1 manja vezica bosiljka
150 g naribanog sira (edamer, ementaler …)
2 jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
2 režnja bijelog luka
malo muškatnog oraščića
sol, biber
po želji peršun, vlasac
2 kašike parmezana
2 režnja bijelog luka
malo muškatnog oraščića
sol, biber
po želji peršun, vlasac
2 kašike parmezana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Tikvice, operite, osušite i narežite na tanje ploškice. Posolite.
Narežite mladi luk, nasjeckajte bosiljak i naribajte sir.
Ako su tikvice pustile vodu, malo ih ocijedite i onda pomiješajte sa lukom, bosiljkom i sirom.
Posudu za pečenje premažite sa one 2 žlice ulja pa u njoj rasporedite pripremljene tikvice.
Tikvice, operite, osušite i narežite na tanje ploškice. Posolite.
Narežite mladi luk, nasjeckajte bosiljak i naribajte sir.
Ako su tikvice pustile vodu, malo ih ocijedite i onda pomiješajte sa lukom, bosiljkom i sirom.
Posudu za pečenje premažite sa one 2 žlice ulja pa u njoj rasporedite pripremljene tikvice.
Izmutite jaja, umiješajte vrhnje, nasjeckani bijeli luk, malo posolite i pobiberite te dodajte malo naribanog muškatnog oraščića. Prelijte preko tikvica.
Pecite u pećnici nekih 15-tak minuta pa onda pospite parmezanom i dopecite još nekih 5 minuta da dobijete rumenu boju.
Posluživanje:
Poslužite toplo kao samostalno jelo ili kao prilog.
Umijesto tikvica mogu se na isti način spremiti i patlidžani .
Pecite u pećnici nekih 15-tak minuta pa onda pospite parmezanom i dopecite još nekih 5 minuta da dobijete rumenu boju.
Posluživanje:
Poslužite toplo kao samostalno jelo ili kao prilog.
Umijesto tikvica mogu se na isti način spremiti i patlidžani .
Nema komentara:
Objavi komentar