Potrebno :
- 200g maslaca
- 200g tamnog smeđeg šećera
- 100g tamne čokolade , 80% izlomljena na komade
- 75ml rakije
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250g grožđica
- 100g sušene brusnice
- 100g sušene višnje
- malo cimeta
- 200g samopodizajuće brašno ili obično brašno sa praškom za pecivo
- 100g mljevenih badema
- 3 žlice kakao
-
3 jaja,koje smo
izlupali sa viljuškomPriprema :
Stavite maslac, šećer, čokoladau, rakiju, vaniliju i sušeno voće u veliku tavu.
Zagrijati na toploti, miješajući povremeno dok se ne istopi sve zajedno. Ukloniti sa toplote.
Zagrijati pećnicu na 150C / ,okrugli kalup za tortu obložite dvostrukim slojem papira
za pečenje,okrugli kalup veličine 20cm ili četvrtasti veličine 18 cm
kvadratnih.
Pomiješajte brašno, bademe, kakao i začina. Umiješajte jaja u malo ohlađenu čokoladnau smjesu u tavi, a zatim dodajte
smjesu brašna. Istresite smjesu u pripremljeni kalup za tortu i pecite1½ hrs - 1 hr 45 min ili dok igla koju zabodete u kolač ne izađe čista. Ohladite kolač ,a zatim ukrasite po želji,štaub šećerom ili čokoladom u prahu a takođe možete i šlag kremom.Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar