petak, 12. veljače 2016.

Kairska baklava


Jedan od meni najdražih recepata za baklavu,jako sočna i ukusna,prosto neodoljiva...


Potrebno :

- 500 gr jufke ( mjera za tepsiju 30 sa 18 )
- 500 gr mljevenih oraha
- 500 gr putera
- 750 gr šećera
- 3 jaja
- 100 gr grožđica
- sok od limuna


Prvo treba napraviti nadjev.

Umutiti :

- 150 gr putera sa
- 3 žumanjca
- 3 kašike šećera ( od 750 gr ) i na kraju u to dodati
- 500 gr mljevenih oraha i
- 100 gr grožđica

Posebno umutiti snijeg od :

- 3 bjelanjca i
- 3 kašike šećera ( od onih 750 gr )
Čvrsti snijeg koji dobijete sastaviti sa žumanjcima i orasima i dobro izmiješati

Priprema :

Na dno tepsije složiti tri lista jufke i svaku premazati istopljenim puterom ,zatim staviti četvrti list pa preko njega polovinu nadjeva.Ponovo ,ponoviti isti postupak( tri lista premazana puterom pa na četvrti drugi dio nadjeva ),te na kraju preko nadjeva staviti još 4 lista jufke svaki premazujući puterom.
Složenu baklavu pažljivo ,oštrim nožem isjeći na manje ronboide ( možete na kratko baklavu ostaviti u frižider da se stegne pa onda sjeći ).Peći na blagoj temperaturi oko sat vremena (150 C).Vruću baklavu zaliti agdom .

Agda :
- ostatak šećera od 750 gr
- 1/2 litra vode i sok od jednog limuna

Baklavu prvo zaliti rjeđom agdom a zatim gušćom.

Nema komentara:

Objavi komentar