Sastojci:
- 1 kg junetine od buta
- 2 glavice crnog luka
- 70 g celera
- 3 mrkve
- 2 čehna bijelog luka
- 1 kašika mljevene paprike
- 2 dl piva, origano
- 8 dl juneće supe
- 1 kašika džema od šljiva
- 400 g fileta pečene paprike
- 1 kg junetine od buta
- 2 glavice crnog luka
- 70 g celera
- 3 mrkve
- 2 čehna bijelog luka
- 1 kašika mljevene paprike
- 2 dl piva, origano
- 8 dl juneće supe
- 1 kašika džema od šljiva
- 400 g fileta pečene paprike
Priprema:
1. Junetinu isjeći na krupnije kocke, crni luk, celer i mrkvu očistiti i izrendati na krupno rende. Bijeli luk ispasirati.
2. Na malo ulja propržiti junetinu kako bi porumenila, a zatim je rešetkastom kašikom izvaditi i ostaviti na toplom.
3. Na masnoći od mesa propržiti crni i bijeli luk, dodati mrkvu i celer, pa sve
zajedno pržiti uz neprestano miješanje dok povrće ne omekša.
4. Nakon toga vratiti prženo meso, sipati pivo i nastaviti sa dinstanjem na umjerenoj
temperaturi. Tokom dinstanja, po potrebi, dolivati juneću supu dok meso ne omekša.
5. Zatim dodati mljevenu papriku, džem od šljiva, sjeckanu pečenu papriku, origano i začine po ukusu, te promiješati.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati pripremljenu smjesu. Poravnati i peći u
zagrijanoj rerni na 200ºC dok suvišna tečnost ne uvri.
1. Junetinu isjeći na krupnije kocke, crni luk, celer i mrkvu očistiti i izrendati na krupno rende. Bijeli luk ispasirati.
2. Na malo ulja propržiti junetinu kako bi porumenila, a zatim je rešetkastom kašikom izvaditi i ostaviti na toplom.
3. Na masnoći od mesa propržiti crni i bijeli luk, dodati mrkvu i celer, pa sve
zajedno pržiti uz neprestano miješanje dok povrće ne omekša.
4. Nakon toga vratiti prženo meso, sipati pivo i nastaviti sa dinstanjem na umjerenoj
temperaturi. Tokom dinstanja, po potrebi, dolivati juneću supu dok meso ne omekša.
5. Zatim dodati mljevenu papriku, džem od šljiva, sjeckanu pečenu papriku, origano i začine po ukusu, te promiješati.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati pripremljenu smjesu. Poravnati i peći u
zagrijanoj rerni na 200ºC dok suvišna tečnost ne uvri.
Izvor: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana
Nema komentara:
Objavi komentar