četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Kako napraviti domaći kompot od kruške za zimnicu



Ako pripremate zimnicu nikako ne zaboravite napraviti i ovaj fantastični kompot od kruški koji će vas uveseljavati i vratiti dah ljeta u dugim zimskim danima a svi znamo koliko je kruška zdrava i korisna za naš organizam.....



Sastojci:
-  1 kg krušaka koje nisu mekane (poluzrele),ili veća količina po vašoj želji
Za sirup:
- 1 l vode, 
- 150 g šećera, 
- 2 vanilina šećera,
- jedna do dvije kašike ruma, 1 mala kašika limuntosa ili sok od cijelog limuna
Priprema:
 Kruške oguliti, odstraniti košpice i izrezati na četvrtine.
Poslagati ih u oprane tegle. U svaku teglu staviti 2-3 koluta opranog cijelog limuna.
 Prokuhati sve sastojke za sirup i dok je još vreo zaliti kruške u teglama (neka 1 cm ispod vrha ostane prazan). Zatvoriti i pasterizirati.
Pasterizaciju možete raditi u većoj šerpi tako da tegle stavite u vodu i kratko ih kuhate.
Ja obično steriliziram tegle pa dok su još tople stavljam kruške i prelijem sirupom koji prvo napravim,zatvorim dobro tegle i okrenem ih naopačke te ostavim tako prekrivene kuhinjskom kprom sve dok ne ohlade.Ohlađene tegle okrenem i stavljam u ostavu ,mogu stojati veoma dugo,a kad jednom teglu otvorite obavezno je držite u frižideru.

Nema komentara:

Objavi komentar