Volite li jela sa prasom ili ste zaboravili na ovu izuzetnu namirnicu za koju nutricionisti svjesni njene strukture i dobrobiti za naše zdravlje preporučuju da bismo trebali češće je koristiti, na dnevnoj bazi, jesti barem šoljicu tog povrća, samostalno ili u kombinaciji s drugim namirnicama.
Njena vlaknasto-sluzava struktura čini je jednom od najzanimljivijih namirnica za pripremanje, pa je posebno pogodan kao sastojak mnogih vegetarijanskih jela. Dat će punoću gustim i bistrim supama te složencima ,musakama i rižotima, u kojima može dominirati ili biti okusna nadopuna namirnicama poput piletine ili gljiva.
Sastojci:
- 1 glavica karfiola,
- 2 prase,
- 50 g maslaca,
- 50 g brašna,
- svježe mljeveni crni biber,
- 150 g sira Cheddar,
- šaka krušnih mrvica
Priprema:
Karfiol operite i razdijelite na cvatiće. Prasu operite pod tekućom vodom i narežite na veće komade. Pristavite posudu sa slanom vodom i kad provrije, stavite kuhati karfiol i poriluk. Kuhajte šest do osam minuta, dok povrće ne omekša, i ocijedite ga.
U manju posudu na vatru stavite maslac i kad se rastopi, na njemu svijetlo popržite brašno te polako ulijte mlijeko uz stalno miješanje. Pustite da provrije, posolite, popaprite i kuhajte dok se umak zgusne. Povrće poslažite u posudu za pečenje, prasu po dnu, a karfiol po prasi.
Posolite, pobiberite i prelijte umakom. Izmiješajte naribani cheddar s krušnim mrvicama i posipajte po povrću. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.
Gotovu musaku pospite svježim peršunom sitno isjeckanim i služite toplo,dobar tek !
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar