srijeda, 19. listopada 2016.

Čokoladni kolač s grožđem i limunom



Ako imate u dvorištu grožđe evo idealnog recepta za vas , razveselite svoje najmilije sa ukusnim čokoladnim kolačom s grožđem i limunom. Kombinacija koja uvijek uspijeva i čini kolače prosto neodoljivim.....




Potrebno za tijesto :
-  175 g brašna, 2 kašike kakaoa, 2 kašike šećera u prahu, 115 g putera, 2-3 kašike hladne vode
Fil :
- 600 g zrna tamnog grožđa, sok od pola limuna, 100 g šećera, 50 g gustina
Krem od čokolade: 
- 250 ml slatke pavlake, 100 g tamne čokolade, 1 kašika gorkog kakaa, 1 kašika meda
Priprema: 
Pomiješajte brašno sa šećerom u prahu i kakaom. Dodajte hladan puter isjeckan na kockice i izmrvite smjesu. Dodajite joj kašiku po kašiku vode dok se ne počne sjedinjavati u kuglu. 
Umotajte je u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Uključite rernu da se grije na 190°C.
Tijesto razvijte na blago pobrašnjenoj podlozi pa njime obložite dno i stranice pleha od 26 cm. Pokrijte ga papirom za pečenje, a preko papira sipajte zrna graha. Pecite 10-ak minuta, a zatim sklonite grah i papir, pa pecite još 15-ak minuta. 
Zrna grožđa iscijedite pomoću gaze, dodajte sok od pola limuna i vode da dobijete pola litra tečnosti. Od ove količine odvojite oko 100 ml, a ostatak stavite na šporet da se grije. Pomiješajte gustin sa šećerom i odvojenim sokom da bude bez grudvica. 
Sipajte u proključali sok i miješajte nekoliko minuta dok se masa ne zgusne. Vrelu masu izlijte preko pripremljene podloge i ostavite da se ohladi. 
Za čokoladni sloj pomiješajte i lagano zagrijavajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu, glatku masu. Ovu masu sipajte preko ohlađenog fila od grožđa. Prije služenja dobro ohladite.
Izvor:Azramagazin

Nema komentara:

Objavi komentar