Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
srijeda, 19. listopada 2016.
Kako pripremiti ukusan domaći sok od crnog grožđa
Pripremite domaći sok od grožđa , jednostavno,brzo i lako, uveseljavat će vas u hladnim zimskim danima i osvježiti vaš organizam sa potrebnim vitaminima i željezom.Pokušajte zaista se isplati...
Potrebno:
- 5kg crnog grožđa
- 3kg šećera
- 3 limuntosa
Priprema:
Grožđe koje ste odvojili od patljica i oprali stavite u duboku šerpu ili lonac, pospite šećereom te neka odstoji par sati.
Stavite na zagrijanu ploču i pustite da prokuha te smanjite temperaturu i neka krčka još nekih desetak minuta.Drvenom kašikom polako gnječite bobice koje su ostale čitave.Pred sam karj kuhanja dogajte limuntos i sklonite sa ploče.
Pustite da se smjesa ohladi malo pa je potom procijedite kroz cjediljku ,lagano pritisnite kašikom kako bi izašla pulpa.
Sok sipajte u čiste sterilizovane tegle i flaše i potom umotajte u deblji ručnik dok se ne ohlade.Zatim odložite na tamno i hladno mjesto.
Dobijeni sirup od grožđa pije se s vodom u omjeru 1:1, može se održati i cijelu godinu ako držite na hladnom ili u frižideru.
Savjet:Kad jednom otvorite flašu sa sokom i počnete koristiti ,obavezno je držite u frižideru!
Ukoliko želite napraviti sok bez kuhanja i sačuvati sve vitamine i minerale u grožđu tad možete koristiti ovaj recept :
Potrebno:
- 5kg crnog grožđa
- 5kg šećera
- 5 litara vode
- 5 limuntosa
Priprema:
Oprano i očišćeno grožđe lagano rukama izgnječite ili kuhačom, dodajte šećer ,vodu i limuntos.
Ostavite tako da stoji 24 sata , povremeno promiješajte kako bi se šećer adekvatno istopio.
Pošto je grožđe odstojalo procijedite ga kroz cjediljku a potom kroz čistu gazu.
Sipajte u čiste ,sterilizovane tegle ili flaše i dobro zatvorite.
Sok može stojati u frižideru do 40 dana a u zamrzivaču i do 6 mjeseci.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar