Vjerujem da je kuglof poslastica koju mnogi obožavaju, idealan je uz piopodnevni čaj ili jutarnju kafu ,a kad još prilikom pripreme dodate citrusno voće dobijete jakoo ukusan sočni,citrusni kuglof, jednostavno ga morate probati, uživanje u svakom zalogaju ,a kombinacija citrusa, đumbira, pistaća i vanile upotpunit će i oduševiti i najizbirljivije.......
Sastojci:
- 150 g putera (omekšao na sobnoj temperaturi),
- 200 g šećera,
- 300 g oštrog (T400) brašna,
- 100 ml cijeđene narandže, kora od dvije veće narandže (narendana), 1/2 svježe iscijeđenog limuna,
- 5 g svježeg đumbira (narendanog), 1 slatka jabuka (narendana), 1/2 mahune vanile (ili 2 kesice vanil šećera),
- 1 prašak za pecivo
Za čokoladni preliv:
- 100 g crne čokolade, 100 g neutralne pavlake, 2 kašike šećera, 5 g putera te izmrvljeni pistaći za posipanje
Priprema:
Uključiti rernu na 175 Celzijevih stepeni. Puter i šećer pjenasto umutiti.
Dodati narendanu koru narandže, vanilu, iscijeđenu narandžu, limun i đumbir. Izmiješati. Dodavati jedno po jedno jaje i mikserom mutiti između svakog.
Nakon toga dodati brašno, prašak za pecivo i jabuku i sve dobro izmiksati. Sipati u kalup za kuglof i peći 60 minuta.
Dok se kuglof hladi, u šerpici, na srednjoj temperaturi, istopiti čokoladu, dodati neutralnu pavlaku, mlijeko i šećer i mutilicom miješati dok se sve u popunosti ne sjedini. Dodati puter, miješati dok se ne rastopi i skloniti sa šporeta.
Kuglof preliti čokoladnim prelivom, posuti mrvljenim pistaćijem.
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar