Potrebno:
- 2 šoljice za čaj jogurta( mjera može biti i čaša jogurta)
- 2 šoljice brašna
- 1 šoljica šećera
- 1 šoljica ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašike kakaa
Krem od vanile:
- 2 čaše kisele pavlake
- 1 čaša slatke pavlake
- 8g želatina (1 vrećica)
- 3 kašike štaub šećera
- komadići bijele čokolade po želji
- kašičica arome vanile
Krem od mješavine voća:
- 1 pakovanje nješavine voća(150g)
- 1 puding od šumskog voća
- 4 kašike šećera
- 200ml vode
Priprema:
U dubljoj posudi izmiješajte sve sastojke sem brašna , praška za pecivo i sode bikarbone.
Kad ste dobili ujednačenu masu ,dodajte brašno koje ste izmiješali sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom.Lagano izmiješajte kako nebi ostalo grudvica od brašna.
Smjesu istresite u kalup za pečenje promjera 26cm i pecite 10 do 15 minuta u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200C.
Kiselu i slatku pavlaku izmiješati mikserom u čvrst snijeg,dodati šećer,otopljeni želatin koji ste pripremili po uputi na vrećici i miješati s mikserom dok se smjesa ne ujednači.Potom dodati komadiće čokolade i vanila aromu.Premazati preko biskvita i ostaviti u frižider oko pola sata.
U međuvremenu napraviti fil od mješavine voća i pudinga, tako što ćete vodu i šećer zagrijati do ključanja a odmrznuto voće usitniti u kašu mikserom ili blenderom.Trebalo bi da dobijete oko 200ml voćne kaše,dodajte vode tako da dobijete ukupno 250ml.U ovu smjesu dodajte puding i dobro izmiješajte.
Istresite u ključalu vodu sa sećerom i nastavite kuhati oko 2 do 3 minute uz stalno miješanje(kao kad pravite obični puding).Pustite da se ohladi uz povremeno miješanje.Ohlađeni puding kašikom nanesite preko prvog fila od vanile i vratite u frižider da se hladi.
Otopite čokoladu te je dodajte zagrijanoj slatkoj pavlaci sa šećerom ,koja ne smije proključati ali da bude dovoljno topla kako bi se mogla sjediniti sa čokoladom da dobijete glatku ,sjajnu masu.Potom ostavite da se ohladi do sobne temperature ,te premažite preko filea od šumskog voća, potom vratite u frižider da se stegne i dodatno ohladi.
Kolač možete ukrasiti šumskim voćem.Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar