petak, 16. prosinca 2016.

Božićni cikla brownies


Slatko malo zadovoljstvo,brownie sa cveklom i čokoladom,jakooo ukusno....


Potrebno:

- 500g  sirove cikle
- 100g neslanog maslaca,
- 200g  obične čokolade (70% kakaa)
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- 250g  šećera
- 3 jaja
- 100g brašna
- 25g kakao praha




Priprema:

Stavite gumene rukavice na ruke kako od cvekle nebiste obojili ruke te ogulite cveklu ,odsjecite vrh i rep tako da će vam ostati oko 400g.Isjecite cveklu na komade,stavite u veliku posudu sa malo vode,prekrijte običnom folijom,zatim stavite u mikrovalnu na 12 minuta kako bi cvekla omekšala.

Zagrijati rernu na 180C / 160C ventilator / plin 4. Dok se cvekla kuva, maslacem premažite četvrtasti kalup za pečenje veličine  20 x 30cm . Grubo isjeckati čokoladu i maslac na kockice.

Kada je cvekla omekšala u situ je ocijedite od viška tečnosti te stavite u blender zajedno sa čokoladom,maslacem i vanilijom.Mješajte dok smjesa postane glatka
.
Stavite šećer i jaja u veliku posudu, a zatim mješajte koristeći električni mikser ili ručnu metlicu dok smjesa postane blijeda i penušava, oko 2 min.Dodajte potom izmiksanu smjesu iz blendera koristeći veliku metalnu kašiku.  Pokušajte da sačuva što više zraka u mješavini kako bi brownie bio izdašniji.

Lagano dodajite brašno i kakao u prahu, te napravite glatko tijesto.
Sipati u pripremljeni kalup za pečenje i pecite 25 minuta . Ohladite potpuno u kalupu,pospite šećerom u prahu a zatim izrezati na kvadrate.Dobar tek!

Izvor:Dobra hrana magazin

Nema komentara:

Objavi komentar