- kotelti (janjeći,teleći ili svinjski, po želji i potrebi),
- 200 g šampinjona,
- 50 g putera,
- ulje,so,biber,brašno,
- 0,5 l mlijeka
Priprema:
Prvo šampinjone očistiti, isjeći na kockice, staviti u šerpicu te dodati vodu i prodinstati.
U drugoj šerpici napraviti bešamel sos tako da od pola litra mlijeka odvaditi jednu šolju i u njega dodati kašiku brašna i malo muškatnog oraha.
Ostatak mlijeka staviti u šerpicu na 50 g putera, zagrijavati do tačke ključanja te lagano dodavati mlijeko iz čaše uz stalno miješanje.
Miješati dok se sos ne zgusne. Pobiberiti i posoliti po želji.
Bešamel potom pomiješati sa šampinjonima i prokuhati zajedno još nekoliko minuta.
Janjeće kotlete oprati, posoliti i propržiti ih na vrelom puteru sa svih strana dok ne porume.
Kotlete poredati u vatrostalnu posudu, preliti spremljenim bešamelom i zapeći u rerni oko 20 minuta.
Dobar tek!
Izvor:avaz.ba
Nema komentara:
Objavi komentar