četvrtak, 6. kolovoza 2020.

30 minutni fini zapečeni kotleti u bešamel sosu


Fini zapečeni kotleti u bešamel sosu neka budu vaš današnji ručak kojim ćete oduševiti svoje najmilije. Jako ukusno, brzo i lako, za svega pola sata i uživaaj..





                                         Za ručak: Sočna teletina s umakom od gljiva



Potrebno:

- kotelti (janjeći,teleći ili svinjski, po želji i potrebi),

- 200 g šampinjona,

- 50 g putera,

- ulje,so,biber,brašno,

- 0,5 l mlijeka


Priprema:

Prvo šampinjone očistiti, isjeći na kockice, staviti u šerpicu te dodati vodu i prodinstati.

U drugoj šerpici napraviti bešamel sos tako da od pola litra mlijeka odvaditi jednu šolju i u njega dodati kašiku brašna i malo muškatnog oraha. 

Ostatak mlijeka staviti u šerpicu na 50 g putera, zagrijavati do tačke ključanja te lagano dodavati mlijeko iz čaše uz stalno miješanje. 

Miješati dok se sos ne zgusne. Pobiberiti i posoliti po želji.

Bešamel potom pomiješati sa šampinjonima i prokuhati zajedno još nekoliko minuta. 

Janjeće kotlete oprati, posoliti i propržiti ih na vrelom puteru sa svih strana dok ne porume. 

Kotlete poredati u vatrostalnu posudu, preliti spremljenim bešamelom i zapeći u rerni oko 20 minuta.

Dobar tek!

Izvor:avaz.ba

Nema komentara:

Objavi komentar